Na grondige inspectie van hun eiland mogen bonobo’s Planckendael weer buiten, Zamba blijft voorlopig binnen na ontsnapping

Na de ontsnapping van bonobo Zamba vrijdag, wordt maandag het hele bonobo-eiland grondig geïnspecteerd voor de dieren weer buiten mogen. 

Na de ontsnapping van bonobo Zamba vrijdag, wordt maandag het hele bonobo-eiland grondig geïnspecteerd voor de dieren weer buiten mogen. ©  RR

Mechelen -

In het Mechelse dierenpark Zoo Planckendael is maandag het bonobo-eiland aan een grondige inspectie onderworpen. Afgelopen vrijdag slaagde een van de mannetjes, Zamba, erin om over een zeven meter brede gracht te springen en wat verderop in de bomen te klimmen. Voor er weer dieren op het eiland mogen, moet bekeken worden of er nergens hiaten zitten in de beveiliging.

Bieke Lathouwers

LEES OOK. Bonobo Zamba ontsnapt uit verblijf in Planckendael, maar aan banaan kan hij niet weerstaan

“We hebben onze 21 bonobo’s het afgelopen weekend binnengehouden om hen te laten bekomen van de stressvolle vrijdag”, zegt woordvoerster Ilse Segers. “Maar we willen hen wel zo snel mogelijk weer buiten laten. Weliswaar in groepjes en Zamba niet. Die houden we voorlopig binnen. Onze verzorgers en wetenschappers volgen de situatie op de voet en bekijken hoe het evolueert.”

Toch zijn de dieren voorlopig nog niet buiten. “We voeren vandaag eerst een grondige inspectie uit op het bonobo-eiland. Pas als we zeker zijn dat alles in orde is en dat er dus geen problemen zijn met de veiligheidsvoorschriften, mogen de dieren weer buiten. Hopelijk hebben we daar snel duidelijkheid over.”

Goedmaakseks

De dieren, inclusief Zamba, zijn wel te zien. Zij zitten in de binnenverblijven, maar daar kunnen de bezoekers ook tussen lopen. Uiteindelijk is vrijdag alles goed afgelopen, maar het was toch schrikken toen een verzorger in de voormiddag merkte dat een van de bonobo’s in een boom zat, net buiten het bonoboperk. Toen alle bezoekers en verzorgers in veiligheid waren gebracht, is een van de verzorgers vastberaden met een banaan, gevuld met een verdovingsmiddel, naar het dier gegaan. Zo’n snoepje slaat een bonobo niet af en na het smullen van de banaan is Zamba in slaap gevallen. Hij is zonder problemen gevangen en weer in het binnenverblijf geplaatst. De kerel zette het op een lopen na een fikse ruzie binnen de groep.

De bonobo’s zitten voorlopig in hun binnenverblijven. 

De bonobo’s zitten voorlopig in hun binnenverblijven. ©  Joren De Weerdt

“We hebben Zamba de tijd gegeven om weer te bekomen, maar daarna is hij heel snel weer bij de groep toegelaten”, weet de woordvoerster. “Dat ging vlot. Alles lijkt weer op de situatie zoals voorheen. Dat mensapen ruzie maken, is op zich niet abnormaal. Dat gebeurt geregeld, dat zien en horen we ook bij onze chimpansees en de gorilla’s. We hebben al dertig jaar bonobo’s in Planckendael en daar is nooit iets gebeurd. Tot vrijdag dus.”

Bonobo’s staan erom bekend om ruzies op te lossen met goedmaakseks. Daarna gaan ze weer over tot de orde van de dag.

LEES OOK. Zamba sprong eerder ook al over gracht

Ontsnappingskoning

Ook de verzorgers lijken intussen weer bekomen van het avontuur. Zij zijn weer allemaal op post. Zij hebben een sterke vertrouwensband met hun dieren en dat heeft Zamba gered. Ondanks de ongewone situatie reageerde hij wel gewoon op de verzorgers. Of Zamba kan blijven of dat er aanpassingen moeten gebeuren voor hij weer buiten mag, moet nog blijken. Dat hij een ontsnappingskoning is, mag duidelijk zijn. In 2009 sprong hij in dierenpark Apenheul ook al eens over een zeven meter brede gracht. Toen kwam hij tussen de bezoekers terecht, nu zocht hij rust in de bomen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten