Debatcafé focust op Oekraïeners in Gent: “Ontroerend mooi, maar hoe pak je zoiets aan?

In de 1 meistoet in Gent waren de Oekraïense kleuren ook duidelijk vertegenwoordigd. 

In de 1 meistoet in Gent waren de Oekraïense kleuren ook duidelijk vertegenwoordigd. ©  David Van Hecke

GENT -

Wie benieuwd is naar getuigenissen van Oekraïense families die de oorlog ontvlucht zijn, of hoe Gentse Oekraïeners hun landgenoten helpen, moet zondag op Speaker’s Corner zijn.

Bert Staes

Het maandelijkse debatcafé keert na een lange afwezigheid tijdens de coronacrisis terug. Het thema zondag is Gent in tijden van oorlog: solidair met Oekraïnse vluchtelingen.

“Begin mei waren dit al meer dan 800 Oekraïnse vluchtelingen in Gent, waarvan meer dan 200 kinderen”, zegt organisator Guy Reynebeau. “Sommigen vonden een plaats bij familie of kennissen in onze stad, anderen werden opgevangen bij gastgezinnen.”

“Ontroerend mooi. Maar hoe pak je zoiets praktisch aan als stad? De dienst Burgerzaken moet die mensen inschrijven. Maar ze moeten ook geholpen worden met taallessen, huisvesting, opleiding en tewerkstelling.”

Naast burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) en Adelbrecht Haenebalcke, departementshoofd Jeugd bij de Stad, komen Tetiana Shamrai en Anna Brishnikova. De laatste is een Oekraïense die vluchtte en momenteel in Gent verblijft. Shamrai komt spreken namens de Oekraïnse Gemeenschap uit Gent.

Speaker’s Corner, zondag 22 mei van 11 tot 12.30 uur in café Damberd, Korenmarkt 19

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent