Stelplaats in Destelbergen wordt laadstation: elektrische bussen op komst bij De Lijn

 
Destelbergen -

De Lijn is begonnen met een procedure om de stelplaats voor bussen in Destelbergen om te bouwen tot een groot laadstation.

Bert Staes

De vervoersmaatschappij wil immers tegen 2035 alleen nog met bussen rijden die niks uitstoten. Elektrische bussen moeten natuurlijk ’s nachts wel kunnen worden opgeladen. Daarvoor heeft De Lijn heel wat extra laadinfrastructuur nodig.

De procedure wordt opgestart om een aannemer aan te stellen die de stelplaats op de Dendermondesteenweg, net over de grens tussen Gent en Destelbergen, om te bouwen. Het werk moet kunnen beginnen in het voorjaar van 2023, zegt Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn.

Vergroening

“Heel wat van onze stelplaatsen zijn gebouwd toen van vergroening nog geen sprake was. Dat betekent dat we op de meeste stelplaatsen aannemingswerken moeten laten uitvoeren voor ze klaar zijn voor e-bussen.”

Er zijn nog veel stappen te zetten vooraleer de bussen van De Lijn elektrisch rijden in Gent. De drie allereerste e-bussen werden nog maar dit voorjaar in dienst genomen. Aan de stelplaats van De Lijn in Gentbrugge is een klein laadpunt gebouwd, maar om verschillende bussen tegelijk op te laden is grotere infrastructuur nodig.

Dat kan technisch. In Gent rijdt onder andere Ivago al voor een groot deel elektrisch rond. De vuilniswagens worden opgeladen op de stelplaats in de Proeftuinstraat.

LEES OOK.Er rijden eindelijk elektrische bussen in Gent. Rijkelijk laat, maar dat heeft ook één voordeel

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent