Populaire vuurwerkshow wordt veel stiller dit jaar: “Rekening houden met de dieren”

 

 ©  Steven Hendrix

GENT -

Het vuurwerk van Odegand zal dit jaar diervriendelijk en dus veel stiller zijn. Het festival op en langs het Gentse water zal bovendien twee dagen duren.

Bart Moerman

Het Gentse luik van het Festival van Vlaanderen vindt dit jaar plaats tussen 10 en 30 september en Odegand begint dit jaar al op vrijdag 16 september. “Odegand bestaat twintig jaar en dat vieren we met een tweedaagse”, zegt festivalwoordvoerder Anke Keirse.

Zoals in het verleden wordt Odegand afgesloten met een vuurwerk op de Graslei. “Het is wel degelijk vuurwerk, maar veel diervriendelijker, zonder te luide knallen”, zegt Keirse.

Verschillende andere steden en gemeenten kiezen al voor stiller vuurwerk. Kan dat ook tijdens de Gentse Feesten en op oudejaarsavond? De oefening is bezig, zegt bevoegd schepen Bram Van Braeckevelt (Groen): “De opties voor alternatieve vormen van vuurwerk worden opgelijst en afgewogen.”

Marcel Proust

Het thema van Festival van Vlaanderen is ‘It ’s about time’. Daarom wordt een festivalletje opgezet rond Marcel Proust, de 100 jaar geleden overleden Franse schrijver van À la recherche du temps perdu. Dat omvat lezingen en concerten in enkele anders moeilijk toegankelijke salons rond de Kouter.

In een aantal weinig bekende Gentse tuinen wordt voor de tweede keer het intieme festivalletje Whispering Leaves opgezet. Maar het Festival van Vlaanderen belooft ook spektakelstukken. Het openingsconcert op 10 september bijvoorbeeld, met het Zweedse orkest O/Modernt, aangevuld met de dove Schotse percussioniste Evelyn Glennie. En twee dagen later een concert met de Amerikaanse mezzosopraan Joyce DiDonato, die ook een hele show maakt van haar concerten. Eindigen doet het festival op 30 september met de Nacht van de Verbeelding in en om de Citadelsite.

INFO: Tickets vanaf 19 mei. www.gentfestival.be

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent