Bekende bloemist krijgt eigen straat in Sint-Amandsberg

Karel Johan Kuyk en het nieuwe woonproject aan de Potuit. 

Karel Johan Kuyk en het nieuwe woonproject aan de Potuit. ©  DSMG, Beelarchief en IF

Sint-Amandsberg -

Twee nieuwe straten in Sint-Amandsberg hebben een naam gekregen. Ze komen in het Potuitpark, waar momenteel een nieuw woonproject verrijst. De straatnamen grijpen terug naar de lokale geschiedenis van de deelgemeente.

Max Dedulle

Een nieuwe weg binnen het woonproject, op de Antwerpsesteenweg, zal bekendstaan als de Karel Johan Kuykstraat. Het is een eerbetoon aan een bloemist die rond de vorige eeuwwisseling een internationaal vermaarde bloemisterij oprichtte aan de huidige Potuit. ‘Aan Kuyks’ was vroeger een begrip in Sint-Amandsberg.

De keuze voor een bloemist is niet toevallig. Een dikke honderd jaar lang, tot in 1960, vond je langs de Antwerpsesteenweg de ene bekende bloemenzaak naast de andere. Daarnaast zette Kuyk zich tijdens de Eerste Wereldoorlog in voor de communicatie tussen België en zijn thuisland Nederland.

Paardenverkoop

Een nieuw fiets- en wandelpad binnen het woonproject krijgt de naam Negenmeipad. Dat is een verwijzing naar de Negenmeimarkt in de buurt, die vroeger bekendstond om de paardenverkoop.

Helemaal officieel zijn de nieuwe namen nog niet: de Cultuurraad moet nog advies geven en er is een openbaar onderzoek nodig. Het woonproject, dat 35 luxueuze appartementen omvat, wordt afgewerkt tegen 2023. Vijf van de appartementen komen in het kasteel Potuit zelf.

 

 ©  IF

In de tuin van het kasteel Potuit komen luxueuze appartementen. 

In de tuin van het kasteel Potuit komen luxueuze appartementen. ©  IF

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent