Amber Heard neemt opnieuw plaats in de getuigenbank: “Ik dacht dat ik het letterlijk niet zou overleven”

Na een week pauze is het proces tussen het voormalige acteurskoppel Johnny Depp (58) en Amber Heard (36) opnieuw van start gegaan in Fairfax, Virginia. Heard zal opnieuw plaatsnemen in de getuigenbank en haar verhoor verderzetten. Later deze week zullen ook nog haar zus en actrice Ellen Barkin, die een korte relatie had met Depp in de jaren ‘90, de revue passeren.

LEES OOK. Meer dan 100 getuigen en al duidelijke “winnaar” op Tiktok: monsterproces Depp vs. Heard opnieuw van start

Week vijf van het monsterproces tussen Heard en Depp ging maandag opnieuw van start. Net zoals tijdens eerdere ondervragingen springen de advocaten van het ene naar het andere incident.

Over het eerste fysieke geweld:

Maandag werd er onmiddellijk gestart met vragen over fysiek geweld tegenover Heard. “Je vergeet het nooit, het verandert je leven voor altijd, zoiets vergeet je nooit. Ik had alleen de datum verkeerd”, antwoordde Heard op de vraag wanneer het geweld in de relatie startte. Eerder had Heard verklaard dat Depp haar voor het eerst sloeg tijdens een ruzie over Depp’s “Wino Forever tattoo” begin 2013. Heard zei nu dat ze gelooft dat de eerste gewelddadige handeling eigenlijk plaatsvond in 2012. “Ik schaam me om te zeggen dat ik graag had willen geloven dat ik niet zo vroeg in de relatie werd geslagen en bleef.” Volgens Heard werd geweld “normaal” tegen het einde van hun relatie. “Het is moeilijk om nu te zeggen, maar de hersenen doen met trauma wat ze doen - ze stoppen het weg zo goed als ze kunnen.”

Over geweld op de trein:

De advocaten sprongen naar 2015 en vroegen naar een incident op de Eastern Oriental-trein in Zuidoost-Azië. Volgens Heard zou Depp haar geslagen hebben en duwde hij haar tegen een muur door haar keel vast te pakken. Ze vreesde voor haar leven, zei ze. “Hij kon niet eens de bedoeling hebben om me te vermoorden...” Ze zei dat ze vaak bang was dat hij haar tijdens een van hun ruzies zou vermoorden zonder dat hij dat bedoelde. Ze ging verder: “Ik herinner me dat ik op hem neerkeek... Klauwend naar hem om te proberen zijn armen van mijn nek te krijgen. Op een gegeven moment herinner ik me dat hij mijn shirt scheurde, en een van mijn borsten was bloot... Ik trok aan zijn kraag en zijn shirt scheurde... Hij scheurde het af en deed het om mijn nek.” Ze zei dat ze later zo wakker werd, met een wonde aan haar hoofd.

(Lees verder onder de foto)

 

 ©  AP

Over haar verjaardag:

Daarna beschreef Heard haar 30ste verjaardag in april 2016 en een vechtpartij die zij en Johnny Depp naar eigen zeggen op die avond na haar feestje hadden. Tijdens die ruzie zegt ze dat Depp “me op de borst stootte”, “me tegen de grond duwde” en “me bij de schaamstreek greep”. Ze zegt dat hij haar daar vaak vastpakte, en haar vroeg of ze dacht dat ze “stoer was, als een man”. Heard zegt dat hij tijdens het gevecht tegen haar zei: “’Dit gaat allemaal weg’, terwijl hij naar mijn gezicht of lichaam wees, en dat mijn borsten zouden doorzakken, en dat niemand ooit van me zou houden.” Depp zou later teruggekomen zijn en “happy fucking birthday” geroepen hebben.

Over het telefoonincident en de scheiding:

Heard vertelt over een incident in LA op 21 mei 2016. Een vriend van Heard zou haar via de telefoon gezegd hebben dat ze uit het huis moest vluchten omdat ze niet veilig was. Die vriend zou haar eerder al “bloed uit kussenslopen” hebben zien wassen en was ook getuige van een ander incident. Depp zou op dat moment erg kwaad geworden zijn. “Als je mijn vrouw nu wil, dan mag je haar hebben”, zou Depp geschreeuwd hebben. Enkele ogenblikken daarna zou Depp de telefoon naar Heard gegooid hebben. Het voelde alsof die “haar oog raakte.” Depp zou haar vervolgens vastgegrepen hebben en haar door de kamer gesleurd hebben. Een vriendin zou binnengekomen zijn en probeerde Depp te kalmeren. Nadat de bodyguard van Depp binnenkwam, vertrok de acteur.

De rechtszaal kreeg meerdere foto’s te zien van Heard waarop rode vlekken op haar gezicht te zien zijn. “Dat is mijn gezicht na het telefoon-incident”, zei ze. Waarom werden die foto’s genomen, vroeg haar advocate. “Ze (een vriendin van Heard, red.) deed het om me te beschermen. We wisten niet wat er ging gebeuren, wat de politie ging doen, wat Johnny ging zeggen en doen,... Ze wilde me beschermen.” Heard weigerde die avond te spreken met de politie over het incident. “Ik wou Johnny beschermen. Ik wou niet dat de wereld dit wist. Ik wou niet dat hij in de problemen zou geraken”, zei ze. De jury kreeg ook meerdere foto’s te zien van gebroken wijnflessen, gebroken fotokaders en andere “vernielingen door Johnny”. Eerder op de dag werden ook videobeelden getoond, die Heard stiekem maakte, waarop Depp te zien is terwijl hij tegen keukenkasten schopt en met deurtjes slaat. Die video kwam eerder tijdens het proces ook al aan bod.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De jury krijgt een reeks sms-berichten tussen het voormalige koppel te zien. Daarin zou Depp zich geëxcuseerd hebben. De advocate van Heard wijst op een specifieke zin: I’m clear and I am me. Wat bedoelde hij daar mee? “Dat hij nuchter was. Dat hij niet het monster was. Dat hij de goede man was. De man die ik vertrouwde”, zei Heard. Een uitdrukking die hij vaker zou gebruikt hebben in hun relatie.

“Op dat moment voelde het als het moeilijkste dat ik ooit had moeten doen. Ik had zo hard gewerkt om de relatie te doen werken. Ik ging naar een therapie, ik las boeken, ik zocht hulp. Maar het hielp niet”, zei Heard. “Nadat hij de telefoon gooide, wist ik dat ik hem moest verlaten. Ik wist dat ik het niet zou overleven. Ik nam de beslissing om te scheiden. Dat was moeilijk, ik hield zoveel van hem.” Waarom dan toch scheiden?, vroeg haar advocate. “Ik wist dat als ik dat niet deed, dat ik het letterlijk niet zou overleven. Ik was zo bang dat het heel slecht zou eindigen voor mij. Ik wou hem niet alleen laten. Ik hield van hem. Zo veel. Ik zou alles gedaan hebben, maar ik kon niet blijven. De hoop die ik had, was steeds minder. Het monster was het normale geworden, niet langer de uitzondering. Het geweld was het normale geworden. Het was zo moeilijk. Ik wist dat ik het moest doen. Hij zou te ver gegaan zijn en ik zou hier niet meer geweest zijn.”

(Lees verder onder de foto)

 

 ©  REUTERS

De advocate vroeg waarom ze dan ook nog ging voor een contactverbod? “Ik wou mijn sloten vervangen. Ik wou rustig kunnen slapen. Ik verloor haar. Ik verloor gewicht. Ik werd ziek. Ik kon niet slapen. Ik had paniekaanvallen. Ik viel uit elkaar. Ik was bang en heel erg in de war. De persoon waar ik bang voor was, was ook de persoon waar ik van hield. Ik dacht dat ik beter zou kunnen nadenken als ik kon slapen. Toen ik dat deed, realiseerde ik me dat het niet genoeg was. Het gebouw ging hem niet stoppen.”

Over het aanspannen van de rechtszaak:

In de rechtszaal werden fragmenten afgespeeld waarover Heard zegt dat ze probeerde Depp te overtuigen niet naar de rechtbank te trekken. “Er waren foto’s, getuigen, mijn wonden waren gedocumenteerd,... Ik zei: denk je dat mensen gaan geloven dat dit een hoax is? Het zag er te gek voor woorden uit”, zei ze. Heard zegt dat ze Depp wou beschermen. “Ik dacht dat niemand hem de waarheid zei. En niemand tegen hem zei: doe dit niet. Ik wou niet dat hij dit deed. Ik hield zo veel van hem. Ik wou niet dat dit hem pijn deed. Ik wil niet dat dit hem pijn doet”, zei ze. In de fragmenten zegt Heard meermaals dat ze niet wil dat Depp haar een leugenaar noemt. “Zeg niet dat die niet echt is. Zeg niet dat ik een leugenaar ben. Ik ben het wandelde bewijs”, zei ze daarover in de rechtszaal.

Over het opiniestuk in de Washington Post:

Een opiniestuk dat Amber Heard schreef voor de Washington Post ligt aan de basis van deze rechtszaak. Daarin schreef ze slachtoffer te zijn van huiselijk geweld. In het stuk wordt Depp niet bij naam genoemd, maar hij klaagt Heard toch aan voor laster omwille van dat stuk. “Het (opiniestuk, red.) gaat niet over Johnny. De enige die dacht dat het over Johnny ging, is Johnny”, zei Heard. “Het gaat over mij. Het gaat over mezelf, nadat ik aan mijn huwelijk ontsnapt ben. Ik ging verder met mijn leven. Het gaat over mijn leven, wat ik heb moeten doorstaan. De enige die het artikel over hem deed gaan, is hijzelf.”

VERDEDIGING VAN JOHNNY DEPP START ONDERVRAGING VAN AMBER HEARD

Over uitspraak Heard ‘Johnny Depp, een man, slachtoffer van huiselijk geweld.’:

De advocaten van Johnny Depp starten met hun ondervraging van Amber Heard. “Hij heeft nog geen enkele keer naar jou gekeken, klopt dat?”, vroeg de advocate aan Heard. “Nee”, zei Heard. “Je hebt al veel naar hem gekeken?”, zei de advocate. “Ja”, zei Heard. De advocate van Depp verduidelijkt dat de acteur enkele jaren geleden al zei dat hij Heard nooit meer zal aankijken. De rechtszaal krijgt een fragment te horen waarin Depp zegt: “Je zal mijn ogen nooit meer zien.”

De rechtszaal krijgt een tweede fragment te horen. Een fragment dat al eerder afgespeeld werd. In dat fragment zegt Heard: “Vertel het de wereld, Johnny. Zeg hen: ‘Johnny Depp, ik, een man, ik ben ook een slachtoffer van huiselijk geweld’, en kijk hoeveel mensen je geloven of aan je kant staan.”

“Je dacht niet dat hij dat aan de wereld zou vertellen, klopt dat?”, vroeg de advocate. “Nee”, zei Heard. “Ik dacht niet dat hij dat zou doen. Hij zou gek zijn dat te doen.” De advocate ging verder: “U zei dat hij niet geloofd zou worden als slachtoffer van misbruik omdat hij een man is?” Heard antwoordde: “Ik zei het niet omdat hij een man is, wel omdat hij de man is die mij vijf jaar lang heeft geslagen. Hij is de misbruiker.”

 (sgg)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten