Al 60 steden en gemeenten vroegen regenboogzebrapad aan

Themabeeld ©  Jan Brys

In Vlaanderen hebben al 60 gemeenten gevraagd om een regenboogzebrapad aan te leggen aan een gewestweg. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) heeft bekendgemaakt naar aanleiding van de Internationale Dag Tegen Holebifobie, Transfobie en Interseksefobie.

jvhBron: BELGA

Sinds eind 2021 kan elk lokaal bestuur een regenboogzebrapad laten aanleggen door het Agentschap Wegen en Verkeer. Op verschillende plaatsen is er al zo’n zebrapad geschilderd. “Zo zetten we vanuit Vlaanderen de inclusiviteit letterlijk mee in de verf”, zegt Peeters. Volgens de minister hebben intussen 60 steden en gemeenten een regenboogzebrapad aangevraagd. De meeste aanvragen komen uit de provincie West-Vlaanderen (22). Vanuit de provincie Vlaams-Brabant zijn er voorlopig nog maar 6 aanvragen ingediend. 

Volgens minister Peeters geven de regenboogzebrapaden “een duidelijk teken in het straatbeeld dat discriminatie, intimidatie en geweld, op welke grond dan ook, niet worden getolereerd.” De minister moedigt gemeenten aan een aanvraag in te dienen. “Het zou een positieve boodschap zijn mochten we volgend jaar in elke Vlaamse stad of gemeente een regenboogzebrapad in het straatbeeld zien”, meent Peeters.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten