Kinderen baas tijdens culinair festival Gent Smaakt

© Shutterstock - FVV
Niet alleen volleerde chefs roeren eind mei in de potten tijdens de tiende editie van het culinaire festival Gent Smaakt. Een van de opvallendste randactiviteiten is een restaurant waar kinderen de plak zwaaien.
Een gazpacho volgens het recept van Eat Love Pizza, een hoofdgerecht op de wijze van Lys d’Or en ijs maken zoals de Ijsster. In het kinderrestaurant van Gent Smaakt in het Novotel staan niet de eenvoudigste gerechten op het menu. Kinderen van negen tot en met veertien jaar met een hart voor koken of opdienen kunnen zich inschrijven voor het kinderrestaurant.
“Daar maken ze samen met leerlingen van Hotelschool Gent het menu klaar. Ieder kind mag een aantal gasten meenemen, die twee uur later van hun menu komen genieten”, zegt Sandra Van Steenkiste, bestuurster van Gent Smaakt.
Dat Gent Smaakt aandacht heeft voor kinderen, bewijst de organisatie niet enkel met het kinderrestaurant, maar ook met het Drakenplein. Dat bevindt zich op het Goudenleeuwplein en is een plaats met kinderanimatie in culinair thema, zoals ludieke proeven en een zoektocht. (lees verder onder foto)

© IF
Met zo’n 65 kramen neemt het eetfestival ook de Poeljemarkt, Klein Turkije, de Korenmarkt en de Stadshal in. Elk plein heeft zijn eigen thema. Zo wordt de Korenmarkt een streetfoodfestival met diverse smaken en culturen. Klein Turkije focust dan weer op de lokale markt met lokale producten. Op het Goudenleeuwplein staan standhouders met lokale streetfood. Jonge chefs en ervaren ondernemers vinden hun culinaire plaats op de Poeljemarkt, terwijl de Stadshal omgetoverd wordt tot ‘Chef’s Island by Gault & Millau’.
“De standhouders van Chef’s Island zijn geselecteerd door Gault & Millau. Je ziet er onder andere Ignace Wattenberghe van Lys d’Or en chocolatier Deduytschaever aan het werk. Voor de overige standhouders hebben wij ons vooral gericht op Gentse ondernemers”, legt Van Steenkiste uit. Naast lekker eten kan je ook workshops volgen, die gaan van microgroenten kweken tot kombucha maken.
Enige culinaire festival
De toegang tot het culinaire festival is gratis. Betalen voor het eten kan met ‘Gentse Stropkes’, de betaalmunt van Gent Smaakt die ter plaatse kan worden gekocht. Er kan ook digitaal worden besteld en betaald aan de hand van QR-codes. Van Steenkiste mikt op 100.000 bezoekers, maar verwacht veel meer passanten.
Gent Smaakt is het enige culinaire festival dat de komende jaren op het openbaar domein in de Gentse binnenstad mag doorgaan. Dat komt door een nieuwe regel van het stadsbestuur, die bepaalt dat alle andere vragen uit de private sector voor een culinair evenement op openbaar domein worden geweigerd.
INFO: Gent Smaakt, van 26 tot en met 29 mei, www.gentsmaakt.be. Inschrijven voor het kinderrestaurant en de workshops is verplicht en kan tot en met dit weekend via de website.

© IF
Video
Hoofdpunten
Boris Johnson in zwaar weer: na twee ministers stappen ook vicepartijvoorzitter en meerdere parlementsleden op
Langverwachte plannen voor belastinghervorming splijten de regering: “Dit is de beste manier om België arm te maken”
De stad die toont dat Poetin al verder denkt dan de oorlog: “De Russen zijn hier voor altijd”
Spoedverpleger Stef Vanlee gaat op zoek naar oud-patiënten om te zien hoe het met hen is: “Weet niet of ze het overleefd heeft”
Drie maanden geleden nog getrouwd met 49 jaar jongere vrouw, nu is Willy (81) plots dood: gerecht voert onderzoek
Meest gelezen
Sportnieuws uit Gent
Meer nieuws uit Gent
Knappe vierde plaats voor Ides Verhulst
Vanavond helder weer in Gent
Gents bedrijf organiseert 100ste Autosalon: “Het zal niet meer alleen over de wagens gaan”
Buurt trekt nut van nieuwe parkeertoren in twijfel: “Liever gratis op straat parkeren dan omrijden”
Spring eens in de Leie voor properder water: de Big Jump is terug
Eerste ‘fietsrek voor kajaks’ geïnstalleerd: “Water meer naar de Gentenaars brengen”
DJ Dirk Stoops moet van openingsavond Gentse Feesten knaller maken: “Eerst eet ik zeven boterhammen met paardenfilet”
Nog één week om je ‘weesfiets’ weg te halen aan station, nadien krijgt hij ‘nieuwe ouders’ …
Morgan Freeman kwam er al eten en de baas is een ex-paracommando: bekende Gentse brasserie blaast 30 kaarsjes uit
Met Gentse Feesten in zicht, wint corona aan kracht: elke dag 150 positieve tests
Pralines met de smaak van gestreken mastellen: Gents gidsenbedrijf pakt uit met heerlijk verjaardagscadeau
KAA Gent denkt aan Buffalo’s met een beperking tijdens de ploegvoorstelling
Ontroerende Gentse versie van ‘De Kleine Prins’: “Wereldberoemde componist schreef muziek voor zes flessen wijn”
Bekend volkscafé in Wondelgem zoekt nieuwe uitbater: “Wil opnieuw Belgische top bereiken”
“Niet veel eten en de meisjes graag zien”: Kleermaker Albert wordt 105 en is oudste mannelijke Gentenaar