Kinderen baas tijdens culinair festival Gent Smaakt

 

 ©  Shutterstock - FVV

Gent -

Niet alleen volleerde chefs roeren eind mei in de potten tijdens de tiende editie van het culinaire festival Gent Smaakt. Een van de opvallendste randactiviteiten is een restaurant waar kinderen de plak zwaaien.

Lotte Ruysschaert

Een gazpacho volgens het recept van Eat Love Pizza, een hoofdgerecht op de wijze van Lys d’Or en ijs maken zoals de Ijsster. In het kinderrestaurant van Gent Smaakt in het Novotel staan niet de eenvoudigste gerechten op het menu. Kinderen van negen tot en met veertien jaar met een hart voor koken of opdienen kunnen zich inschrijven voor het kinderrestaurant.

“Daar maken ze samen met leerlingen van Hotelschool Gent het menu klaar. Ieder kind mag een aantal gasten meenemen, die twee uur later van hun menu komen genieten”, zegt Sandra Van Steenkiste, bestuurster van Gent Smaakt.

Dat Gent Smaakt aandacht heeft voor kinderen, bewijst de organisatie niet enkel met het kinderrestaurant, maar ook met het Drakenplein. Dat bevindt zich op het Goudenleeuwplein en is een plaats met kinderanimatie in culinair thema, zoals ludieke proeven en een zoektocht. (lees verder onder foto)

 

 ©  IF

Met zo’n 65 kramen neemt het eetfestival ook de Poeljemarkt, Klein Turkije, de Korenmarkt en de Stadshal in. Elk plein heeft zijn eigen thema. Zo wordt de Korenmarkt een streetfoodfestival met diverse smaken en culturen. Klein Turkije focust dan weer op de lokale markt met lokale producten. Op het Goudenleeuwplein staan standhouders met lokale streetfood. Jonge chefs en ervaren ondernemers vinden hun culinaire plaats op de Poeljemarkt, terwijl de Stadshal omgetoverd wordt tot ‘Chef’s Island by Gault & Millau’.

“De standhouders van Chef’s Island zijn geselecteerd door Gault & Millau. Je ziet er onder andere Ignace Wattenberghe van Lys d’Or en chocolatier Deduytschaever aan het werk. Voor de overige standhouders hebben wij ons vooral gericht op Gentse ondernemers”, legt Van Steenkiste uit. Naast lekker eten kan je ook workshops volgen, die gaan van microgroenten kweken tot kombucha maken.

Enige culinaire festival

De toegang tot het culinaire festival is gratis. Betalen voor het eten kan met ‘Gentse Stropkes’, de betaalmunt van Gent Smaakt die ter plaatse kan worden gekocht. Er kan ook digitaal worden besteld en betaald aan de hand van QR-codes. Van Steenkiste mikt op 100.000 bezoekers, maar verwacht veel meer passanten.

Gent Smaakt is het enige culinaire festival dat de komende jaren op het openbaar domein in de Gentse binnenstad mag doorgaan. Dat komt door een nieuwe regel van het stadsbestuur, die bepaalt dat alle andere vragen uit de private sector voor een culinair evenement op openbaar domein worden geweigerd.

INFO: Gent Smaakt, van 26 tot en met 29 mei, www.gentsmaakt.be. Inschrijven voor het kinderrestaurant en de workshops is verplicht en kan tot en met dit weekend via de website.

 

 ©  IF

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent