CD&V stelt nieuwe Vlaamse ministerploeg voor: “Toekomst zal uitwijzen of dit juiste keuze is”

Na het ontslag van Wouter Beke heeft CD&V dinsdag haar nieuwe ploeg ministers in de Vlaamse regering voorgesteld. Vlaams Parlementslid Jo Brouns wordt de nieuwe minister van Werk, Innovatie, Economie en Landbouw. Hij krijgt daarmee een reeks bevoegdheden van Hilde Crevits. Die blijft viceminister-president, maar schuift door naar Welzijn.

Hilde Crevits (CD&V), die Wouter Beke opvolgt als Vlaams minister van Welzijn zei “overdonderd” te zijn door de “lieve reacties” die ze al heeft gekregen sinds haar aanstelling bekend is gemaakt. “De beslissing kwam er na een weekend met veel gesprekken, waarin ik ook veel heb nagedacht. Of dit de juiste keuze is? Dat zal de toekomst moeten uitwijzen.”

Crevits zag de parallel met het begin van haar ministercarrière. “Het ligt niet in mijn DNA om halverwege te veranderen. Maar ik ben net als Jo zelf halverwege in de regering gerold.” Ze verwees naar het moment “in wat voor sommigen de oertijd is” waarop Yves Leterme federaal premier werd, en de Vlaamse regering verliet. “Ik zat toen net twee jaar in het parlement, en kreeg toen alle bevoegdheden van Kris Peeters, die toen minister-president werd.”

Oscars

Haar opvolger als minister van Landbouw Jo Brouns zei “veel zin te hebben om de hand aan de ploeg te slaan”. Hij kreeg gisterenavond pas “het verlossende telefoontje” dat hij de nieuwe minister zou worden. De Limburger maakte de vergelijking met de Oscars. “Er zijn veel genomineerden.”

Brouns verwees ook naar de moeilijke omstandigheden binnen zijn partij. “De CD&V is meer waard dan wat ze nu krijgt in peilingen”, zei hij daarover. De kersverse minister hoopt dat zijn partij in de twee helft van de legislatuur nog een “remontada” kan maken. Ook Benjamin Dalle, de derde CD&V-minister in de Vlaamse regering, sprak van “bewogen tijden” voor zijn partij.

“Meest ervaren”

Partijvoorzitter Joachim Coens roemde aan het begin van de persconferentie Crevits als “de meest ervaren minister”, die bovendien ook “haar hart laat spreken”. “Christendemocratie en zorg gaan samen. We zijn heel blij dat Hilde de uitdaging aangaat om in die sector de zaken in handen te nemen.”

Dat Brouns net als Beke een Limburger is, is volgens Coens niet de belangrijkste reden voor zijn aanstelling. “Het is een belangrijke provincie. Maar elke minister van ons werkt voor de hele sector”. De verschuivingen zijn door 87 procent van de partijraad goedgekeurd, zei Coens nog. “Voor ons is dit een heel vertrouwenwekkend gebeuren.”

Eedaflegging

Brouns legt woensdag om 14 uur de eed als minister af in het Vlaams Parlement. Dat gebeurt bij parlementsvoorzitter Liesbeth Homans. Nadien komt de Vlaamse regering samen om de herverdeling van de bevoegdheden vast te leggen.

(tica, wle, avh, hh, jvh)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten