Daarom mag je nog niet zwemmen in de Blaarmeersen (en haalt de politie je zelfs uit het water)

Zondag werd er al gezwommen op de Blaarmeersen, verboden of niet. 

Zondag werd er al gezwommen op de Blaarmeersen, verboden of niet. ©  carlo coppejans

GENT -

Woensdag haalt de temperatuur bijna 30 graden, maar zwemmen in de Blaarmeersen zal niet mogen. Het water is nog te koud, klinkt het. De beslissing krijgt kritiek: elders in Vlaanderen mag zwemmen wel al. “Het water is daar toch niet warmer?” Woensdagmiddag werd het geweer dan toch van schouder gewisseld.

Bert Staes

De vijver van de Blaarmeersen blijft de gemoederen beheersen. Zwemmen is nog de hele week verboden, bevestigde burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) maandag nog eens. Pas vanaf woensdag 25 mei zullen er redders staan en mag je dus in het water.

Afgelopen weekend werd de politie afgestuurd op mensen die in het water doken aan de Blaarmeersen. De aanpak krijgt kritiek. “Zijn er geen andere dingen waarmee onze politie zich moet bezighouden dan zwemmers uit het water halen”, wierp Anneleen Van Bossuyt (N-VA) op.

Aan de kust zijn op verschillende stranden al redders actief, in Deinze is Vosselare Put ook al weken open en ook het domein Nieuwdonk in Berlare laat zwemmen al toe. “Het water is daar toch niet warmer dan hier”, vroeg Joris Vandenbroucke (Vooruit) zich af in een commissiezitting van de gemeenteraad.

Ook Groen-raadslid Bert Misplon riep op tot een andere aanpak. “Je kan mensen moeilijk uit het water houden. We moeten kijken of er geen andere manieren zijn om dit toe te laten als we met een warme meimaand zitten.”

LEES OOK.Er wordt gezwommen in de Blaarmeersen, ook al mag dat nog niet: “Redders vroeger laten komen is niet zo evident”

Een beeld van zondag. Woensdag wordt het nog warmer, maar zwemmen blijft taboe. 

Een beeld van zondag. Woensdag wordt het nog warmer, maar zwemmen blijft taboe. ©  carlo coppejans

De vragen werden afgewezen door De Clercq. “De opening van het seizoen is vastgelegd op 25 mei en de watertemperatuur is nog te laag, zegt Farys (de uitbater, red). Nu al zwemmen kan risico’s inhouden door het plotse temperatuurverschil. Zondag is nog een jonge zwemmer onwel geworden en afgevoerd met de mug.”

Hoe warm het water dan wel moet zijn, werd niet gezegd. Maar op de voorlopig warmste dag van de week – woensdag – zal een deel van het strand ook ingericht worden als een werfzone. Er worden parasols gezet en zones gemaakt, om het strand in te delen voor de opening op 25 mei.

“Er worden sfeerbeheerders ingezet om bezoekers te sensibiliseren”, zegt De Clercq. “Farys zet ook een beperkt aantal redders in, om de politie bij te staan indien nodig. Maar dat betekent niet dat er al gezwommen mag worden.”

Woensdagmiddag werd het geweer dan toch nog van schouder gewisseld, onder druk van de hoge temperaturen en een massa volk. Zwemmen mocht nog altijd niet, maar het werd wel gedoogd.

LEES OOK.Zwemmen mag dan toch op de Blaarmeersen, ook al mag het eigenlijk niet

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent