Ruim 300 arrestaties bij protesten van Armeense oppositie

 

 ©  AP

In de Armeense hoofdstad Jerevan heeft de politie dinsdag ruim 300 mensen opgepakt bij protesten van de oppositie. Sinds midden april vinden dergelijke manifestaties tegen premier Nikol Pasjinjan vaker plaats. De oppositie beschuldigt hem ervan de afgescheiden enclave Nagorno-Karabach te willen overlaten aan buurland Azerbeidzjan.

jvhBron: BELGA

Dinsdagochtend probeerden de manifestanten belangrijke verkeersassen in de Armeense hoofdstad te blokkeren. Volgens het Franse persagentschap AFP werden 286 personen “kort” aangehouden.

Nagorno-Karabach is een enclave binnen Azerbeidzjan, overwegend bevolkt door Armeniërs. Bij de ineenstorting van de Sovjet-Unie scheurde het gebied zich af van Azerbeidzjan. Dat leidde tot een eerste oorlog in de jaren 1990, waarbij 30.000 mensen om het leven kwamen en honderdduizenden mensen wegvluchtten. 

In de herfst van 2020 vochten beide landen opnieuw zes weken lang om de controle over de enclave. Daarbij kwamen meer dan 6.500 mensen om het leven. De oppositie beschouwt deze militaire nederlaag als een vorm van nationale vernedering en eist daarom het ontslag van premier Pasjinjan. 

De laatste tijd zijn er bovendien steeds meer signalen dat de Armeense en Azerbeidzjaanse autoriteiten openstaan voor formele vredesonderhandelingen, maar volgens de Armeense oppositie zou Pasjinjan hierdoor alleen maar toegeven aan de eisen van hun buurland.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten