Voetbal Eindronde 1ste nationale FC Knokke - FCV Dender

Het gevecht tegen windmolens van Knokke-trainer Yves Van Borm: ‘Ik blijf strijden voor mijn gelijk”

Yves Van Borm  

Yves Van Borm  © VDB

Om van de eindronde geen vergiftigd geschenk te maken, doet FC Knokke er woensdagavond goed aan om voor eigen publiek tegen Dender een resultaat neer te zetten.

Koen Verdruye

Het mirakel van 2018 nog eens herhalen was de stille droom van al wie begaan is met het Knokse voetbal, maar nog eens kampioen worden zit er niet meer in na de 1 op 9 als start. In de niet te evenaren terugronde, waarin de kustploeg slechts één keer verloor, werd zoveel kracht en energie gestopt dat het vat leeg is. Of de citroen uitgeperst, zoals trainer Yves Van Borm het verwoordde na de 4-1-nederlaag op Dender.

De Knokse coach maakt van deze eindronde gretig gebruikt om de KBVB en bij uitbreiding de Pro League en de reglementen op de proef te stellen. Van Borm wil terug naar het systeem met stijgers en dalers op basis van puur sportieve resultaten. Nu draait het vooral om licenties en die zijn al langer een doorn in het oog van de trainer.

“Ze willen bij de Pro League duidelijk een gesloten circuit en dito competitie”, aldus Van Borm. “Wij moeten de eindronde winnen, over een conform stadion beschikken, profs te werk stellen en dan de licentie halen, terwijl vier zogenaamde topteams zonder stadion zomaar toegang krijgen tot 1B en dat met de drogreden om jonge spelers kansen te geven en beter te maken. Maar dan zie je dat Anderlecht uitgerekend voor die B-ploeg een veteraan zoals Guillaume Gillet gaat weghalen in Beveren. En dan heeft de voorzitter van Anderlecht nog het lef om koudweg te verkondigen dat hij de instapsom die daarvoor moet betaald worden te hoog vindt. Schandalig is dat, maar door dat meervoudig stemrecht hebben de grote ploegen in ons land alles zelf in handen. Jammer ook dat ik in onze reeks de enige ben die dit aankaart. Of tenminste openlijk durft aan te kaarten. Sommigen geven mij achter de schermen wel gelijk, maar ze doen zelf nooit hun mond open.”

Er werd al geopperd dat een rijke club zoals Knokke dan maar zelf de licentie moet aanvragen, maar ook daar heeft Van Borm zijn antwoord klaar. “Daarover moet in januari beslist worden en wij stonden toen voorlaatste. Waarom zouden we toen aan 1B denken? Het tijdstip waarop de aanvraag moet gebeuren, is gewoon absurd. En veel clubs moeten nu zotte kosten doen om die licentie te halen. Waarom moet elke club over zoveel zitplaatsen beschikken als ze toch leeg blijven? Ons stadion is helemaal vernieuwd, maar de lichtsterkte bij avondmatchen is onvoldoende. Er zouden nieuwe masten moeten komen en die grap kost maar liefst 500.000 euro.”

Het lijkt een gevecht tegen windmolens, maar Van Borm weigert te capituleren en zijn kop in het zand te steken. “Ik zit graag in het zand, daarom ben ik ook zo graag in Knokke. Nee, ik blijf deze wantoestanden aanklagen en vechten voor mijn en ons gelijk.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten