Geen cassatieberoep: veroordeelde Spaanse rapper die terrorisme verheerlijkte in teksten wordt definitief niet uitgeleverd aan Spanje

 

 ©  EPA-EFE

Het openbaar ministerie tekent geen cassatieberoep aan tegen de beslissing van de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) om de overlevering van de Spaanse rapper Valtònyc aan Spanje af te wijzen. Dat vernam Belga bij het Gentse parket-generaal. De man wordt dus definitief niet door ons land overgeleverd aan Spanje.

gjsBron: BELGA

De Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen had een Europees aanhoudingsmandaat gekregen voor Josep Miquel Arenas, alias Valtònyc. De op Mallorca geboren Valtònyc was er door het hof van de Balearen in 2017 schuldig aan bevonden dat hij in zijn teksten terrorisme had verheerlijkt, de kroon had geprovoceerd en politici had bedreigd met de dood.

De termijn voor het begin van zijn straf in Spanje was voor de kunstenaar op 24 mei 2018 vorig jaar afgelopen, maar hij was eerder al naar het buitenland vertrokken. De rapper had een foto op Twitter gepost van zichzelf en een familielid, genomen aan de Korenlei in het centrum van Gent. Valtònyc bood zich later aan bij de politie en werd door de onderzoeksrechter vrijgelaten onder voorwaarden.

De raadkamer besliste in september 2018 al dat Valtònyc niet overgeleverd moet worden. Het parket ging echter in beroep, waardoor de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling moest beslissen over de overlevering. Na een hele procedureslag oordeelde de KI dinsdag opnieuw dat Valtònyc niet overgeleverd wordt. Ditmaal komt er geen cassatieberoep van het openbaar ministerie, waardoor de beslissing van de KI definitief is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten