Rebellie van vakbond eindigt voor rechter: “In een democratie zijn de regels anders”

Sebbe Vandeputte (ACV) en Angeline Van Den Rijse (ABVV) voor de Gentse rechtbank dinsdag 

Sebbe Vandeputte (ACV) en Angeline Van Den Rijse (ABVV) voor de Gentse rechtbank dinsdag ©  SD

Gent -

Met een Gentse strop rond hun hals trokken Sebbe Vandeputte (ACV) en Angeline Van Den Rijse (ABVV) dinsdag naar de rechtbank. Ze kregen een GAS-boete na een niet vergunde protestactie aan de Kinepolis, maar weigerden die ‘uit protest’ te betalen. “We rebelleren voor het recht op spontaan protesteren.”

Simon Dekaezemaker

“Stop uw cinema”. Zo protesteerden veertig actievoerders van het ABVV en het ACV in 2020 aan de Kinepolis tijdens een evenement van VOKA. De actie was niet aangevraagd en vakbondsleiders Seppe Vandeputte (ACV) en Angline Van Den Rijse kregen een GAS-boete van 350 opgelegd.

Ze weigerden die te betalen en trokken naar de rechter. “Na het uitschrijven van de GAS-boete konden ze geen mondeling verweer voeren , enkel schriftelijk”, pleitte Jo Dereymaeker, hun advocate. “Hun recht op verdediging is daarbij geschaad, dus moet die boete geschrapt worden.”

LEES OOK. “Stop uw cinema”: Kinepolis terrein voor vakbondsactie tegen VOKA

Maar door deze juridische procedure te voeren, willen de vakbondsmensen iets veranderen aan het politiereglement. “In Amsterdam kan je 24 uur op voorhand melding maken van je actie. In Gent moet dat een maand op voorhand. Dat klopt toch niet? Spontane acties zijn daardoor onmogelijk.”

Aanpassing regels

De vakbonden verwijten het stadsbestuur ook een zekere willekeur. “Bijvoorbeeld de actie voor de Palestijnse zaak met honderden mensen werd wel gedoogd. Wij willen een aanpassing van de regels, zodat je als burger spontaan uw stem kan laten horen. Dat hoort zo in een democratie.”

Het vonnis valt in juni. De advocate van Stad Gent verdedigde de GAS-boete tijdens de zitting. “De Stad draagt vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel, maar je moet ook rekening houden met openbare orde en veiligheid. Deze mensen konden deze actie perfect aanvragen.”

LEES OOK. “Dit is niet gezond voor de democratie”: betogers willen af van boetes van 350 euro in Gent

De twee vakbondsmensen werden tijdens de zitting gesteund door enkele collega’s van het ACV en ABVV

De twee vakbondsmensen werden tijdens de zitting gesteund door enkele collega’s van het ACV en ABVV ©  SD

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent