Stan Dewulf wint Sint Elooisprijs Ruddervoorde na korte solo

 ©  VDB

Stan Dewulf heeft dinsdag een zonovergoten 66e editie van de Sint Elooisprijs, een profkoers over 166 kilometer op de nationale kalender in en rond het West-Vlaamse Ruddervoorde, gewonnen. De 24-jarige renner van AG2R-Citroën haalde het na een solo van zowat 6 kilometer. Tom Devriendt eigende zich de tweede plaats toe. Ruben Apers vervolledigde het podium.

Bron: BELGA

Van bij de start lag het tempo hoog. In het eerste wedstrijduur werd 47 kilometer afgewerkt. Toch gingen acht renners voor het peloton uitrijden. Daarbij onder anderen Sep Vanmarcke, Robbe Ghys en Timothy Dupont. Zij boekten een maximale voorsprong van 45 seconden. De renners van Minerva zorgden voor een algemene hergroepering. Over half koers trokken Tom Devriendt, Stan Dewulf, Robbe Ghys, Thomas Joseph, Ruben Apers, Julian Mertens, Zack Gilmore, Angus Lyons, Gianni Marchand, Matthew Rice en Peter Schulting op avontuur. Met nog vijf ronden, of iets meer dan 55 kilometer, voor de boeg was de voorsprong van de vluchters gegroeid naar anderhalve minuut. Op drie ronden van het einde was dat nog slechts 50 seconden.

Net voor het intrekken van de slotronde ging Gianni Marchand versnellen. Daarna ging Stan Dewulf zijn kans, maar ook hij werd ingerekend. Bij zijn tweede poging, op 6 kilometer van de finish, kende hij meer succes. Achter de renner van AG2R-Citroën keek men immers te lang naar elkaar. Dewulf hield stand en volgt Sasha Weemaes op de erelijst op.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Stan Dewulf: “Wist dat ik op die plaats moest aanvallen”

“Toen ik mijn demarrage inzette, wist ik dat we ons op een moeilijke passage bevonden. Het moest daar gebeuren, wou ik nog kans maken om te winnen”, verklaarde Stan De Wulf (AG2R Citroën) dinsdag na zijn zege in de Sint-Elooisprijs. “Enkel op die plaats kon ik enig verschil maken met de rest. Maar je kan wel de intentie hebben om te gaan aanvallen op die of die strook, of het dan ook gaat lukken weet je nooit. Gelukkig was dat dus wel het geval.”

Een kopgroep van elf kleurde de finale, terwijl het peloton toch hemel en aarde bewoog om aansluiting te vinden. “De samenwerking in onze groep was voortreffelijk. Ik denk dat iedereen wel zijn deel van het werk opknapte. Tom Devriendt (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) en ikzelf namen de rest op sleeptouw. Toen het peloton fel naderde, was het wel echt nodig om enkele lijnen uit te zetten. We trokken op het juiste moment het tempo nog eens fiks de hoogte in. Ik ben dan twee keer gaan aanvallen. De eerste keer werd ik snel gegrepen. De tweede keer was het raak. Ik wist dat ik vol moest doorgaan, want ik zat helemaal alleen van de ploeg, terwijl die van Sport Vlaanderen-Baloise met drie waren”

“Dit weekend rijd ik in Bretagne de Boucles de l’Aulne - Châteaulin, een koers die ik vorig seizoen won. Na een stage staat dan voor mij de Dauphiné op de agenda.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten