Chalet aan de Vlasmarkt voor slachtoffers van seksueel geweld tijdens de Gentse Feesten

 

 ©  Steven Hendrix

GENT -

Tijdens de Gentse Feesten zal er in de buurt van de Vlasmarkt een chalet staan waar slachtoffers van seksuele intimidatie of geweld terecht kunnen. Het is een van de maatregelen waarmee de organisatoren en de Stad Gent een punt willen maken van de strijd tegen seksueel geweld.

Bert Staes

De schreeuw om een veiliger nachtleven in Gent klinkt al een tijd. De stroom van getuigenissen en feiten over seksuele intimidatie en geweld in cafés lijkt niet te eindigen. Zo lanceerde de politie dinsdag nog maar een oproep naar getuigen van een ernstige verkrachting in de Overpoort.

Vorig najaar trokken honderden mensen verschillende keren naar het stadhuis om een strengere aanpak te eisen, onder meer op de Gentse Feesten. Er is al een voltijdse coördinator aan de slag bij de Stad die zich bezighoudt met de strijd tegen seksueel geweld.

LEES OOK.600 demonstranten de straat op in Gent tegen seksueel geweld in het nachtleven: “Wij eisen verandering, nu onmiddellijk”

Chalet

Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) kondigde dinsdag ook extra maatregelen aan voor de Gentse Feesten. Zo zal er een houten chalet gezet worden aan de Sint-Jacobskerk, vlak bij de Vlasmarkt, waarin sfeerbeheerders ter beschikking staan om slachtoffers van seksuele intimidatie en/of geweld op te vangen.

“Een plek waar iedereen terechtkan die geconfronteerd is met seksuele intimidatie op de Gentse Feesten”, klinkt het. Mensen die sfeerbeheerders op de Vlasmarkt aanspreken, zullen naar het chaletje verwezen worden. Daar worden slachtoffers opgevangen en begeleid naar de hulpdiensten. In de Overpoort wordt al enkele maanden geëxperimenteerd met zo’n ‘servicepunt’.

LEES OOK.Cijfers: hoeveel zedenfeiten zijn er dit jaar al vastgesteld in Gent?

Online video

Barpersoneel tijdens de Feesten zal ook een online video moeten bekijken, die is opgesteld door Sensoa en het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs. “Die gaat niet alleen over seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar bijvoorbeeld ook over verantwoord schenken.”

Voor de barverantwoordelijken zullen er ook aparte opleidingen zijn. Een grote campagne met sensibiliserende slogans op de grote pleinen moet ook duidelijk maken dat grensoverschrijdend gedrag niet kan. De slogans komen op infoborden, stickers en banners.

LEES OOK.Meldingsplatform en voltijdse ‘coördinator seksueel geweld’: zo reageert Gent op schreeuw om veiliger nachtleven

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent