Federaal parket vervolgt vijf personen voor dood van Belgische missionarissen in Guatemala

 

 ©  Sebastian Duda - Fotolia

Het federaal parket vervolgt vijf personen voor de dood van drie Belgische missionarissen in Guatemala, in de jaren 80 van de vorige eeuw. Dat melden verschillende media en het nieuws wordt bevestigd door het federaal parket. Het dossier is dinsdag behandeld door de Brusselse raadkamer, die op 14 juni zal beslissen of de vijf verdachten moeten doorverwezen worden naar het hof van assisen.

gjsBron: BELGA

De drie slachtoffers, Walter Voordeckers, Serge Berten en Ward Capiau, waren als missionarissen naar Guatemala vertrokken. Begin de jaren 80 woedde in het Midden-Amerikaanse land een bloedige burgeroorlog, waarbij het dictatoriale regime guerrilla- en verzetsbewegingen probeerde uit te roeien. De drie Belgische missionarissen kozen de kant van de lokale en inheemse bevolking en werden respectievelijk in 1980, 1981 en 1982 uit de weg geruimd.

De families van de drie probeerden jarenlang in Guatemala antwoorden te krijgen over hun overlijden, maar vingen daar bot en dienden uiteindelijk in 2001 een klacht in bij het Belgische gerecht. Vier onderzoeksrechters volgden elkaar op in het dossier, en in 2006 trokken Belgische speurders naar Guatemala. Nadien volgden nog verschillende rechtshulpverzoeken, maar in het voorjaar van 2022 was het dossier dan toch rond.

Volgens het federaal parket konden de personen die de drie missionarissen om het leven gebracht hadden, nooit geïdentificeerd worden, maar wel acht hogere verantwoordelijken. Van die acht zijn er weliswaar al drie overleden, zodat nog slechts vijf personen vervolgd worden. Volgens verschillende media gaat het onder meer om de toenmalige ministers van Justitie en Binnenlandse zaken, en om de toenmalige regionale chef van de politie en diens adjunct.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten