Belgische F-16’s onderscheppen vliegtuig boven Nederland

Archieffoto. 

Archieffoto. ©  BELGA

Twee Belgische F-16’s hebben dinsdag een cargovliegtuig vanuit China onderschept in het Nederlandse luchtruim en begeleid naar de luchthaven van Luik. Reden is een bommelding, die nadien vals bleek. Dat zegt de woordvoerder van de Luchthaven Luik, Christian Delcourt.

gjsBron: BELGA

De twee F-16’s stegen dinsdagavond op, op vraag van de Nederlandse luchtgevechtsleiding. Ze onderschepten het cargovliegtuig in het Nederlandse luchtruim en begeleidden het naar Luik, normaal gezien de eindbestemming van het toestel, meldt het ministerie van Defensie in een persbericht.

Het ging om een toestel van luchtvaartmaatschappij Air China Cargo. Er was een bommelding voor de Boeing 777, die achteraf vals bleek, zegt de woordvoerder van de Luchthaven Luik. Iets na 20 uur landde het toestel in Luik zonder problemen. Voor de landing waren verschillende hangars van de luchthaven ontruimd.

De woordvoerder van de luchthaven zegt dat de luchtvaartmaatschappij zelf de melding deed, na geruchten van bedreigingen tegen andere Chinese vliegtuigen op sociale media. “De federale autoriteiten voeren een grondiger onderzoek uit op het vliegtuig”, zegt Defensie.

De F-16’s vlogen boven Nederland supersoon, sneller dan het geluid. Dat kan volgens Defensie hoorbaar zijn geweest op de grond als een doffe knal.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten