Wat zal Rusland doen met soldaten uit Azovstal-fabriek? Eerste stemmen gaan op om doodstraf opnieuw in te voeren

256 strijders die zich maandenlang verschansten in de Azovstal-fabriek in de belegerde Oekraïense stad Marioepol worden door Rusland ondergebracht in een strafkolonie in bezet Oekraïens gebied. Intussen groeit aan Oekraïense zijde de vrees dat Rusland de afspraken over een geplande gevangenenruil niet zal nakomen.

jvh, rteBron: Reuters, The Guardian

De 256 strijders – onder wie 53 zwaargewonden – werden maandagavond weggebracht. Dinsdag zouden nog eens zeven bussen met overgebleven Oekraïense soldaten uit de fabriek vertrokken zijn, begeleid door het Russische leger. Vijf van die bussen werden naar Novoazovsk gebracht, een grensdorp op enkele tientallen kilometer ten oosten van Marioepol, in door Rusland bezet gebied. Volgens Moskou zullen de gewonde Oekraïense strijders daar verzorgd worden, maar volgens Oekraïense bronnen gaat het om een strafkolonie. Andere bussen reden naar een nieuwe gevangenis in Olenivka, nabij Donetsk.

De burgers en militairen die schuilden in de Azovstal-fabriek hadden al die tijd geen zon gezien. Tot de Russen de bunkers in de uren voor het evacuatie-akkoord nog met zware raketten bestookten. De fabriek bleef staan, maar hier en daar boorde zich een streepje licht door het plafond. 

De burgers en militairen die schuilden in de Azovstal-fabriek hadden al die tijd geen zon gezien. Tot de Russen de bunkers in de uren voor het evacuatie-akkoord nog met zware raketten bestookten. De fabriek bleef staan, maar hier en daar boorde zich een streepje licht door het plafond. ©  rr

LEES OOK. Defensiespecialist over de val van hét symbool van verzet tegen de Russen: “Dit was een heel goede strategie”

Er bestaat nog veel onduidelijkheid over de afspraken die gemaakt werden tussen de Oekraïense en Russische overheid over het lot van die krijgsgevangenen. De Oekraïense vicepremier Irina Verestsjoek sprak maandag nog met grote zekerheid over een deal rond een onmiddellijke gevangenenruil, maar president Volodimir Zelenski klonk dinsdag al een heel stuk minder overtuigd dat de “helden van Marioepol” meteen zouden worden vrijgelaten.

Onder de 256 krijgsgevangenen bevinden zich 51 zwaargewonden. 

Onder de 256 krijgsgevangenen bevinden zich 51 zwaargewonden. ©  Russian Defence Ministry/TASS

Doodstraf voor “oorlogsmisdadigers”

De Russische president Vladimir Poetin had weliswaar gegarandeerd dat de gevangenen zouden worden behandeld volgens de internationale normen, maar elders in Moskou klinken andere geluiden. Dmitry Poljanski, de Russische VN-viceambassadeur, ontkende dat er een deal was en zei dat hij “niet wist dat het Engels zoveel manieren had om deze eenvoudige boodschap te verkondigen: de Azov-nazi’s hebben zich onvoorwaardelijk overgegeven”. De Russische volksvertegenwoordiger Leonid Slutski zei dinsdag dat zijn land zorgvuldig zou moeten “nadenken” over de doodstraf voor Azov-strijders. Vjatsjeslav Volodin, de voorzitter van het Lagerhuis van het Russische parlement, sprak over “oorlogsmisdadigers” die niet moeten worden geruild, maar berecht.

Rusland zou de Oekraïense militairen eerst willen ondervragen, als deel van wat het overheidspersagentschap Tass omschreef als “een onderzoek naar misdaden door het Oekraïense regime”. Rusland gebruikt het extreemrechtse Azov-regiment al langer als argument voor de noodzaak voor de “speciale militaire operatie” in Oekraïne. Dat regiment zou een bedreiging vormen voor de Russischsprekende minderheid in Oekraïne.

De Oekraïense militairen werden overgebracht naar door Rusland gecontroleerd Oekraïens gebied. 

De Oekraïense militairen werden overgebracht naar door Rusland gecontroleerd Oekraïens gebied. ©  REUTERS

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten