Na de historische zege, de opgave: Biniam Girmay stapt uit de Giro na incident met kurk

Rit 11 in deze Giro d’Italia gaat vanmiddag om 12u30 in Santarcangelo di Romagna van start zonder Biniam Girmay (22). Het linkeroog van de Eritreeër heeft extra verzorging nodig. Hij kan er geen verdere druk op uitoefenen en Intermarché-Wanty-Gobert neemt weloverwogen geen enkel risico met zijn goudhaantje.

Stijn Joris, Vincent Van Genechten

LEES OOK. Voor de derde keer krijgt renner in Giro een kurk in het gezicht. Hoe kan dat mis blijven gaan?

Eén dag na de euforie volgt de teleurstelling bij Intermarché. Biniam Girmay (22) moet de Giro noodgedwongen verlaten. De oogblessure die hij gisteren tijdens de podiumceremonie opliep toen de kurk van de champagnefles ongelukkig in zijn oog terechtkwam, speelt hem zodanig parten dat verder koersen geen optie is. Girmay houdt het zo na tien ritten, met vijf dichte ereplaatsen én zijn overwinning van gisteren voor bekeken in deze Giro. Het was zijn ambitie om de puntentrui na te jagen, maar die mag hij dus voor dit jaar opbergen.

“Ik ga vandaag niet starten want mijn oog heeft de nodige rust nodig om aan kracht te winnen”, aldus Girmay in een video van de ploeg.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Hij zag door die kurk een tijdje niet meer door zijn linkeroog”, legt ploegarts Piet Daneels uit. “In het ziekenhuis werd er een bloeding in de voorste oogkamer vastgesteld. Die vertroebelde zijn zicht, maar in principe is zoiets niet bedreigend voor zijn oog. We moeten het wel nauwkeurig opvolgen. Intussen ziet hij opnieuw beter en we hopen dat alles zo snel mogelijk weer goedkomt met de nodige oogdruppels en medicatie. Biniam is erg grondig onderzocht in het ziekenhuis van Jesi. We zijn heel tevreden over de zorgen die hij er kreeg.”

Girmay verliet rond half 10, samen met zijn manager Alex Carera, het hotel van Intermarché-Wanty-Gobert. Hij nam intussen afscheid van de volledige ploeg en is vertrokken in een wagen. Opvallend, het bedrijf dat de wijnflessen van de Giro levert bood intussen zijn excuses aan bij de ploeg.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“De evolutie van zijn letsel gaat de goede richting uit en zal de komende dagen door een medisch team nauw opgevolgd worden”, aldus Daneels. “Om het risico op uitbreiding van de bloeding en oogboldruk te verkleinen, wordt het ten zeerste aangeraden om intensieve inspanningen vermijden. Onze prioriteit gaat naar een volledige genezing van het letsel en daarom hebben we in samenspraak met Biniam en de sportieve directie besloten dat hij niet meer aan de start van de elfde rit zal verschijnen.”

Sportdirecteur Valerio Piva vond de opgave van Girmay jammer, maar volgde met het team het medisch advies op. Hij loofde ook de sterke prestaties van de Eritreeër nog eens.

“Van bij de openingsrit heeft Biniam laten zien dat we gelijk hadden om in onze kansen op ritwinst te geloven. Het is opmerkelijk hoe zijn ploeggenoten elke dag opnieuw door het vuur gingen om het best mogelijke resultaat te behalen en hoe gelukkig iedereen is om met hem te werken. De overwinning van Biniam heeft dan ook een intens gevoel van euforie binnen ons team teweeg gebracht. Het nieuws over het incident kwam aan als een koude douche, maar intussen is Biniam terug in ons midden en hebben we de overwinning samen kunnen vieren.”

“Het is zeer spijtig dat we onze jonge debutant in onze hechte groep renners verliezen, maar het advies van het medisch team was duidelijk en de gezondheid van Biniam primeert”, ging Piva verder. “Ik blijf echter optimistisch, want de voorbije week maakte onze volledige selectie een heel goede indruk. Zo liet Rein Taaramäe bijvoorbeeld op de flanken van de Etna zien dat we net als vorig jaar kans maken op de ritzege door te anticiperen. Ik zag ook verschillende renners doorheen de eerste week groeien. Dag per dag zullen we opportuniteiten opzoeken en kansen grijpen waar mogelijk. We blijven tevens onze focus richten op het algemene klassement van Domenico Pozzovivo, die met zijn huidige vorm en ervaring een realistische kans op een top tien blijft maken. Met Jan Hirt hebben we voorlopig zelfs een tweede renner in de top vijftien van het klassement en onze ervaring leert ons dat in het beste van hem steevast in de slotweek naar boven komt. Deze woensdag komen we misschien met een troef minder aan de start, maar onze motivatie blijft intact.”

 

 ©  AFP

Met Girmay verliest de Giro één van haar meest prominent in beeld koersende renners. Het is ook een streep door de rekening van Intermarché-Wanty-Gobert dat nog meer ritsucces beoogde met de Eritreeër. De formatie van Hilaire Van der Schueren zet nu in op klassementsmannen Pozzovivo en Hirt en hoopt met de rest van het team nog een gooi naar ritwinst te doen. Girmay zou na de Giro in principe de Brussels Cycling Classic rijden. Het wordt nog eventjes wachten of hij die wedstrijd haalt, maar zijn oog heeft nog meer dan twee weken om te herstellen.

De Ronde van Polen, de Tour du Limousin, de Bretagne Classic en de GP’s van Québec en Montréal in Canada staan ook op zijn programma in aanloop naar het WK in Australië.

 

 ©  REUTERS

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten