Kunstencentrum Vooruit verandert naam in Viernulvier, naar de foutmelding op internet

GENT -

Het Kunstencentrum Vooruit in Gent zal voortaan door het leven gaan als Viernulvier. Dat is woensdag bekendgemaakt. Het is een verwijzing naar een foutmelding op internet. Het gebouw blijft gewoon De Vooruit heten.

Sander Luyten en Bert Staes

Kolruit, Pallas, Voo?uit, Volxus … Er zijn de jongste jaren verschillende suggesties geweest voor een nieuwe naam van Kunstencentrum Vooruit, maar het wordt dus Viernulvier. Die nieuwe naam werd woensdag gelanceerd op een persconferentie in De Vooruit.

De naam is een verwijzing naar de foutmelding ‘404 (page not found)’ die je te zien krijgt als je naar een website zoekt die niet meer bestaat. “De vraag of we een nieuwe naam konden vinden, bracht ons waar een zoektocht naar iets dat niet te vinden is op het internet vaak eindigt: bij de foutcode ‘404 (page not found)’.”

Het gebouw zelf blijft gewoon De Vooruit heten. Dat blijft ook in grote stenen letters op de gevel staan. Het gaat om een beschermd monument. De kunstwerking splitst zich af van het gebouw, klinkt het. De slogan wordt dus Welkom bij Viernulvier in De Vooruit.

“Er zijn honderden namen gepasseerd en we waren zelden enthousiast, behalve over Viernulvier”, zegt Franky Devos.

“Er zijn honderden namen gepasseerd en we waren zelden enthousiast, behalve over Viernulvier”, zegt Franky Devos. ©  FVV

De naam Viernulvier is neutraal en verwijst niet naar een politieke partij, is de redenering. In binnen- en buitenland zijn er kunsthuizen met gelijkaardige namen, zoals N9 in Eeklo, Z33 in Hasselt en 104 in Parijs.

Het is ook niet uitzonderlijk dat een werking een andere naam draagt dan het gebouw. In Antwerpen zit het Toneelhuis in de Bourlaschouwburg, in Brussel huist het kunstencentrum Bozar in het Paleis voor Schone Kunsten.

Een ‘404’ is een code die je te zien krijgt als een website niet klopt of niet meer werkt. 

Een ‘404’ is een code die je te zien krijgt als een website niet klopt of niet meer werkt. ©  Google

“De vraag was niet wat de mooiste naam is, wel wat een naam is om breed te laten leven door een dynamisch huis, en waarmee we ons sociaal, ecologisch en artistiek engagement kunnen tonen”, zegt algemeen coördinator Franky Devos. “Er zijn honderden namen gepasseerd en we waren zelden enthousiast, behalve over Viernulvier.”

“Het zal tijd kosten om de nieuwe naam in te burgeren, maar we hebben zeshonderd acts per jaar. Veel communicatie zal dus snel leven. We hebben ook een jong publiek dat nieuwe zaken snel omarmt. Het is ook een naam om ons nomadisch programma duidelijk te communiceren.”

De naam werd maanden geleden al gekozen, maar strikt geheim gehouden tot nu. Al hintte het kunstencentrum er dinsdagavond op Facebook zelf wel naar ...

 

 ©  Facebook

De beslissing om de naam van Kunstencentrum Vooruit te veranderen, gaat terug naar een andere naamswijziging: die van de politieke partij SP.A. Toen voorzitter Conner Rousseau besliste zijn partij Vooruit te noemen, liet het Gentse kunstencentrum meteen weten een andere naam te zoeken om de associatie met de politieke partij te vermijden.

De naamswijziging in Viernulvier is een keuze voor de toekomst, zei Devos, “weg van de verwarring tussen de politieke partij en het kunstencentrum. Ook al is het waarom daarvan voor sommigen nog altijd niet duidelijk.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten