De wonden van de oorlog: Spaanse persfotograaf brengt leed van gewone Oekraïners in beeld

 

 ©  AP

De Spaanse persfotograaf Emilio Morenatti verloor in 2009 een voet toen een bermbom in Afghanistan ontplofte. In Oekraïne gaat de aandacht van de Pulitzerprijswinnaar dan ook vooral naar de slachtoffers van het oorlogsgeweld. Morenatti legde de afgelopen weken en maanden in verschillende ziekenhuizen in Oekraïne het leed van gewone burgers vast. Het resultaat is een beklijvende fotoreeks, getiteld The wounds of war.

jvh
Yana en haar broertje Yarik. 

Yana en haar broertje Yarik. ©  AP

Yana Stepanenko (11) wordt door haar tweelingbroer Yarik in een rolstoel geholpen in een ziekenhuis in Lviv. Het meisje raakte op 8 april gewond bij de Russische raketaanval op het treinstation van Kramatorsk, waar de tweeling en hun moeder Natasha op een trein naar het veilige westen hoopten te stappen. Yana verloor bij de aanval haar beide benen: het ene net boven de enkel, het andere halverwege het scheenbeen. Haar moeder Natasha verloor haar linkerbeen.

Anton Gladun. 

Anton Gladun. ©  AP

Anton Gladun (22) ligt op zijn bed in een ziekenhuis in Tsjerkasi, in Centraal-Oekraïne. De hospik diende aan het front in Oost-Oekraïne, toen hij op 27 maart zijn beide benen en zijn linkerarm verloor bij de explosie van een mijn.

Nastia Kuzik. 

Nastia Kuzik. ©  AP

Nastia Kuzik (21) schreeuwt het bijna uit van de pijn tijdens een revalidatiesessie in een ziekenhuis in Kiev. In de ochtend van 17 maart ging ze naar het huis van haar broer in Tsjernihiv, maar op de terugweg raakte ze verzeild in een bombardement. Ze verloor haar rechterbeen onder de knie en ook haar linkerbeen raakte ernstig gewond. De vrouw werd inmiddels overgebracht naar Duitsland voor verdere verzorging.

Sasha Horokhivskyi krijgt spiegeltherapie in het ziekenhuis in Kiev. 

Sasha Horokhivskyi krijgt spiegeltherapie in het ziekenhuis in Kiev. ©  AP

Sasha Horokhivskyi (38) probeert met spiegeltherapie de fantoompijnen aan zijn linkerbeen te behandelen in een ziekenhuis in Kiev. De man verloor het been tot boven de knie toen hij op 22 maart in de kuit werd geschoten door een Oekraïense soldaat. Die verdacht hem van spionage omdat Horokhivskyi foto’s nam van een gebombardeerd gebouw nabij zijn eigen woning.

Olena Viter onderweg naar de operatiezaal. 

Olena Viter onderweg naar de operatiezaal. ©  AP

Olena Viter (45) wordt op een brancard gelegd, zodat ze overgebracht kan worden naar een operatiezaal in een ziekenhuis in Kiev. Bij een explosie verloor ze niet alleen haar linkerbeen, maar ook haar zoon Ivan. De 14-jarige was een begaafd muzikant. Haar man Volodimir begroef hun zoon en een andere jongen die stierf bij dezelfde explosie onder een rozenbed in hun tuin.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten