Nederlandse premier Mark Rutte wiste sms’jes en koos zelf welke bewaard bleven

Mark Rutte ©  REUTERS

De Nederlandse minister-president Mark Rutte wiste jarenlang stelselmatig sms’jes van zijn oude telefoon om opslagruimte te besparen. Berichten waarvan hij zelf vond dat ze “relevant waren voor de bestuurlijke besluitvorming”, stuurde hij door naar zijn ambtenaren, die ervoor zorgden dat deze wel werden bewaard.

jvhBron: BELGA

Dat bevestigt een woordvoerder van de premier na een bericht van de Volkskrant. Hij noemt deze werkwijze “volledig in lijn met de geldende richtlijn” van het ministerie van Binnenlandse Zaken over het bewaren van chatberichten. Sinds kort beschikt Rutte overigens over een smartphone met veel meer opslagruimte.

Rutte zelf zegt dat hij “nooit bewust” belangrijke zaken heeft achtergehouden door zelf een schifting te maken in welke sms’jes bewaard moesten blijven en welke niet. De premier noemt die werkwijze tijdens een ingelast persmoment “conform de afspraken” en ziet er geen overtreding van de wet in.

Het berichtenverkeer van regeringsleden moet in de regel worden bewaard, zodat het kan worden ingezien met een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur. Dat Rutte niet alles bewaarde, hoorde de Volkskrant via de landsadvocaat in een rechtszaak die het dagblad zelf had aangespannen. De woordvoerder van de premier wil niet verder op de zaak ingaan omdat die nog “onder de rechter” is.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten