Twee ex-strijders krijgen celstraffen voor intimidatie van getuigen voor Kosovo-Tribunaal

Nasim Haradinaj ©  REUTERS

Het speciaal Kosovo-Tribunaal heeft woensdag twee vroegere strijders tot 4,5 jaar gevangenis veroordeeld wegens intimidatie van getuigen. Het is een eerste verdict omtrent de afscheidingsoorlog van Kosovo tegen Servië in de jaren negentig.

jvhBron: BELGA

“Deze uitspraak toont heel duidelijk aan wat deze daden zijn voor wat ze zijn: crimineel en niet patriottisch”, zei rechtbankvoorzitter Charles Smith bij het veroordelen van de veteranen Hysni Gucati en Nasim Haradinaj.

Gucati en Haradinaj waren respectievelijk leider en plaatsvervangend leider van een organisatie van oud-strijders  van de onafhankelijkheidsguerilla die het  Kosovaars Bevrijdingsleger UCK was. Zij waren ervan beschuldigd deel uit te maken van een groep die probeert de justitie tegen te werken.

De twee zijn veroordeeld voor het verspreiden tijdens drie persconferenties tussen 7 en 25 september 2020 van geheime en confidentiële informatie van het tribunaal. Details daarin maken het mogelijk getuigen te identificeren.

Zwaarbewapend werden ze daarna aangehouden tijdens een operatie tegen de zetel van de organisatie van oud-strijders in Pristina. Ze verhuisden naar Den Haag voor berechting door het Kosovo-Tribunaal.

Volgens de procureur denigreerden de twee mannen iedereen die samenwerkte met de jurisdictie. Het duo noemde hen “spionnen” en “collaborateurs” die hun landgenoten hebben “verraden”. Bij de opening van het proces begin oktober pleitte het duo onschuldig.

De organisatie van oud-strijders zei anoniem verstuurde vertrouwelijke dossiers van het triunaal te hebben gekregen. Die bevatten informatie over beschermde getuigen en aankomende beschuldigingen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten