Oekraïense autoriteiten: “Kadyrovieten krijgen leiding over Marioepol na Russische verovering”

De volgelingen van de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov worden omschreven als “brutaal” en “gewelddadig”. 

De volgelingen van de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov worden omschreven als “brutaal” en “gewelddadig”. ©  rr

Volgens de Oekraïense autoriteiten krijgen de ‘Kadyrovieten’ de leiding over Marioepol nu die stad is veroverd door Rusland. De vrees is dat die beruchte volgelingen van de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov een schrikbewind zullen voeren. Dat schrijft ‘Ukrainska Pravda’.

jvhBron: Ukrainska Pravda

“De puzzel van wat de bezetters van plan zijn met Marioepol, wordt een beetje duidelijker”, schrijft Petro Andriushchenko, adviseur van de huidige burgemeester van Marioepol, op Telegram. “Met name wie zal toezien op de heropbouw: volgens onze bronnen uit de kringen rond Ivashchenko (de regionale leider die werd aangesteld door Rusland, red.) zullen die ‘opzieners’ uit Tsjetsjenië komen.”

“Marioepol bleek te onvriendelijk en te nationalistisch”, aldus nog Andriushchenko. “Daarom wordt Marioepol aan de Kadyrovieten (die notoir brutaal en gewelddadig tewerkgaan, red.) gegeven, om het verzet te intimideren en te onderdrukken. Incluis het recht om te plunderen. Daar hebben we nu een gedeeltelijke bevestiging van gekregen.”

Volgens Andriushchenko werd dinsdag al een eerste ontmoeting georganiseerd in Marioepol tussen de door Rusland aangestelde functionarissen in de regio en de Tsjetsjeense functionarissen Adam Delimkhanov en Ahmed Dolgaev. Daarbij zouden “de plannen voor de restauratie van Marioepol” besproken zijn. “De Kadyrovieten fungeerden daarbij als gastheren, het vergaderschema leek meer op een inventarisatie van wat er nog overblijft, in plaats van een herstelplan.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten