Europese Commissie stelt nieuw hulppakket van 9 miljard euro voor Oekraïne voor

© European Union, 2022

De Europese Unie gaat Oekraïne dit jaar nog 9 miljard euro extra financiële hulp bieden. Dat heeft Commissievoorzitter Ursula von der Leyen woensdag aangekondigd. Tegelijk stelde ze ook het REPowerEU-plan voor dat ervoor moet zorgen dat de EU onafhankelijk wordt van Russisch gas.

Nunzia PetraliaBron: BELGA

Naast een financiële impuls van 9 miljard euro wil de Europese Commissie werken aan de heropbouw van Oekraïne. Het slaat daarvoor de handen in elkaar met de Oekraïense autoriteiten en zoekt (financiële) steun bij de lidstaten, bilaterale en internationale donoren, internationale financiële instellingen en andere partners.

“Die investeringen moeten Oekraïne helpen sterker en weerbaarder te worden na de verwoestingen die Poetins leger heeft aangebracht”, zei Von der Leyen.

LEES OOK. Ex-president Oekraïne waarschuwt het Westen: “We moeten een hel voor Poetin klaarzetten”

Von der Leyen stelde woensdag ook het REPowerEU-plan voor. Het moet een antwoord bieden op de verstoringen van de mondiale energiemarkt als gevolg van de oorlog in Oekraïne. “Er is een dubbele dringende noodzaak om het Europese energiesysteem om te vormen. Enerzijds moeten we onafhankelijk worden van Russische fossiele brandstoffen, die als economisch en politiek wapen worden gebruikt en de Europese belastingbetaler bijna 100 miljard euro per jaar kosten. Anderzijds moeten we de klimaatcrisis aanpakken”, klinkt het.

De Commissie wil dat doen op drie manieren: nog meer inzetten op een efficiënter energieverbruik, de diversificatie van haar bevoorrading en de uitbouw van duurzame energiebronnen.

Groene stroom

Het plan bevat een lijst aan voorstellen. Het meest in het oog springend is de verdere vermindering van het energieverbruik in de EU met 13 procent tegen 2030. Nog maar in zomer van 2021 legde de Commissie een energie-efficiëntiedoelstelling van 9 procent op tafel. Ook de doelstelling voor het aandeel energie dat uit hernieuwbare bronnen moet komen, wordt na nog geen jaar alweer opgetrokken: van 40 naar 45 procent. Die targets denkt de Commissie te kunnen bereiken door onder meer de vergunningstermijnen voor infrastructuurwerken korter te maken. Tegen 2025 zouden alle nieuwe commerciële en openbare gebouwen in Europa verplicht met zonnepanelen uitgerust moeten zijn – nieuwe particuliere woningen tegen 2029. “Dat is ambitieus, maar realistisch”, zei Commissievoorzitter Von der Leyen in een verklaring.

Voor de Europese energiebevoorrading kijkt de Commissie naar meer LNG-leveringen en naar de geplande groepsaankopen van gas. In de Middellandse Zee en de Noordzee moeten grote aanvoerlijnen voor groene waterstof komen.

Het hele plan veronderstelt massale investeringen en hervormingen, zei Von der Leyen. “We willen bijna 300 miljard euro mobiliseren: ongeveer 72 miljard in subsidies en 225 miljard in leningen.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten