Onderzoek naar geldezels: “1 op de 10 jongeren al benaderd om bankkaart uit te lenen in ruil voor geld”

 

Het aantal jongeren dat bereid is om de bankkaart uit te lenen aan criminelen in ruil voor geld, blijft toenemen. Bovendien is tien procent van de jongeren zelf al ooit benaderd om een zogenaamde geldezel te worden. Dat leert een nieuwe bevraging in opdracht van Febelfin, de federatie van de financiële sector.

mtmBron: BELGA

Febelfin waarschuwt al langer voor de oprukkende praktijk van geldezels. Zo’n persoon laat de  bankrekening en/of bankkaart en pincode (bewust of onbewust) gebruiken door criminelen om geld wit te wassen. Die beloven hen dat ze snel geld kunnen verdienen in ruil voor bankkaart en code. De criminelen hebben de rekening nodig om illegaal geld, dat veelal afkomstig is van ‘phishing’ of online oplichting, door te sluizen of meteen cash af te halen.

“Zo blijven ze zelf onbekend. Een geldezel knapt dus het vuile werk op, maar blijft achter met de ellende. Geldezel zijn is namelijk strafbaar want hij/zij helpt geld witwassen”, dixit Febelfin woensdag in een persbericht.

Volgens een bevraging van IndiVille in maart is intussen 16 procent van de jongeren (16-30 jaar)  bereid bankkaart en pincode uit te lenen in ruil voor geld - vorig jaar was sprake van 14 procent.  Tien procent van de ondervraagde jongeren is zelf ooit benaderd geweest om geldezel te worden. In 2021 was dit nog 6 procent. Voorts weet slechts 22 procent van de jongeren wat geldezels zijn. 

De bevraging werd afgenomen bij een representatieve groep van 16-70 jarigen, met 2.164 online respondenten bij 2,1 procent foutenmarge.

Volgens de bankenkoepel breidt het fenomeen nog uit omdat de oplichters creatiever te werk gaan. Zo wordt ook steeds meer naar (een kopie van) identiteitskaarten, gsm-nummers en adresgegevens gevraagd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten