Bart De Wever gaat helemaal op in rol als gijzelnemer tijdens oefening van politie en brandweer: “Ik wil de burgemeester spreken!”

© rr

Politie en brandweer hebben woensdag in Antwerpen een gezamenlijke training gehouden voor het ontzetten van slachtoffers bij gewapende incidenten. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) was voor de gelegenheid de gijzelnemer van dienst … en ging compleet op in zijn rol.

jtp, blg

Bij de trainingen van het CE-RT oefent de politie op de uitschakeling van de verdachte, waarop de brandweer veilig en efficiënt de slachtoffers moet evacueren. CE-RT is een Antwerpse uitbreiding op de Casualty Extraction Teams (CET) die door Binnenlandse Zaken werden ontwikkeld na de aanslagen van maart 2016.

De Casualty Extraction Rescue Teams moeten vooral klaarstaan in het geval van incidenten en interventies met gewapende verdachten. CE-RT laat ook toe dat niet enkel gespecialiseerde eenheden ingezet worden bij die situaties. De voorbije maanden werden reeds honderden politie- en brandweermensen opgeleid in de nieuwe manier van werken bij CE-RT.

“Ik ben trots dat deze Antwerpse opleiding voor het evacueren van slachtoffers bij geweldsincidenten een voorbeeld kan zijn voor de rest van dit land”, zegt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA), die tijdens de oefening een rol kreeg toebedeeld als gijzelnemer en daar volledig in op ging.

Volgens De Wever is de voorbije jaren sterk ingezet op nauwere samenwerking tussen de verschillende hulpdiensten om steden weerbaarder te maken tijdens ernstige incidenten. “Ze doen er alles aan om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op het ergste. De Antwerpenaar kan dus vertrouwen op de gedrevenheid en ervaring van onze politie en brandweer.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten