Atletiek 

Hallenaar Jeroen D’hoedt zet punt achter carrière: “Nierfalen luidde achteruitgang in”

Jeroen D’hoedt: “Ik kon mijn beste niveau niet meer halen.”

Jeroen D’hoedt: “Ik kon mijn beste niveau niet meer halen.”© EG

Jeroen D’hoedt neemt op 32-jarige leeftijd afscheid van de atletiek. “Mijn zevende plaats op de korte cross vorig jaar op het BK in Laken gaf de doorslag. Ik kon mijn beste niveau niet meer halen”, vertelt de Hallenaar.

 Aan de basis van zijn voortijdig afscheid liggen problemen met zijn rechternier, waardoor hij vaak rugklachten had. Het is voor het eerst dat de voormalige atleet van Olympic Essenbeek Halle over zijn medisch probleem spreekt.

“Mijn rechternier werkte maar voor 50 procent. Een operatie in 2020 bracht soelaas. Ik kon weer sporten, maar voor mijn operatie was ik geblesseerd geraakt, zodat ik alternatief moest trainen. Het liefst fietste ik. Ook mountainbiken kon mij bekoren. Ik nam deel aan wielerwedstrijden tussen 120 en 180km. Vorige zomer werd ik in een 110km lange, vlakke aanloop met de beklimming van de Mont Ventoux als toemaatje 41ste op een duizend deelnemers.”

Enorme teleurstelling

“Maar hardlopen bleef altijd in mijn achterhoofd zitten. Ik wilde pas stoppen na een groot kampioenschap. Ik bereidde mij voor op het BK in Laken voor de korte cross. Ik werd pas zevende en dat was een enorme teleurstelling. Ik besefte dat ik mijn oude niveau niet meer zou bereiken. Ik nam er uiteindelijk vrede mee.”

Jeroen D’hoedt brak in 2009 internationaal door met zijn Europees veldloopkampioenschap bij de junioren in Dublin. Op de baan was hij het best op de 1500m (3.36.07) en de 3.000m steeple (8.30.03). In dat laatste nummer mocht hij mee naar de Olympische Spelen in Rio in 2016.

In 2014 was hij zijn profcontract bij Atletiek Vlaanderen kwijt geraakt.

“Ik had mijn doelstellingen niet bereikt. Van dan af stapte ik over naar CA Brabant Wallon en naar de Franstalige liga”, zegt D’hoedt wiens carrière na Rio door blessures in het slop geraakte.

Jeroen D’Hoedt is werkzaam bij Polestar, een fabrikant van elektrische wagens. “Als manager voor Vlaanderen en een gedeelte van Wallonië. Maar de sport zal altijd deel blijven uitmaken van mijn leven.”(eg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten