Van een Grieks eiland naar een Gents kapsalon: Otto-Jan Ham acteert in sitcom ‘Zonder afspraak’

Presentator wordt acteur: Otto-Jan Ham speelt mee in de nieuwe Canvas-reeks ‘Zonder afspraak’. ©  Kris Van Exel

Hij sloot pas de deuren van zijn Grieks vakantiehuis in ‘Viva la feta’, en staat al op een volgende set – die van ‘Zonder afspraak’. Otto-Jan Ham (43) breidt in de nieuwe komische serie van Canvas zijn cv ook uit als acteur. De presentator speelt er naast grote namen als Tom Vermeir en An Miller.

Een Gents-Turkse kapper die droomt van een muziekcarrière, en zo iedereen rond hem in de miserie helpt. Dat is het vertrekpunt van de nieuwe Canvas-reeks Zonder afspraak, die momenteel wordt gedraaid. Een serie uit dezelfde koker waar Professor T., Albatros en De 16 ontstonden. Producent Willem Wallyn staat aan het roer, Amigo’s-acteur Ali Can Ünal speelt de hoofdrol.

LEES OOK. Scenarist van ‘Albatros’ en ‘Professor T.’ werkt aan sitcom over Turks gezin: “We hebben allemaal dezelfde dromen”

Gezelschap krijgen ze van Souad Boukhatem (De twaalf) en het Twee zomers-duo Tom Vermeir en An Miller. Maar de cast telt nog een naam die vertrouwd is, zij het niet als acteur: Otto-Jan Ham. De Viva la feta-presentator werd al gespot op de set en zal een opgemerkte bijrol spelen in de reeks.

Erover spreken, doet Ham pas later. Maar aan zijn proefstuk is hij niet toe. In 2016 dook hij al eens op in een aflevering van Vermist, waar hij samen met Jelle De Beule en Sven de Leijer werd ondervraagd in een fictieve verdwijningszaak op de set van De ideale wereld. Onlangs breidde Ham zijn activiteiten ook uit met een eigen rockband, die straks op Pukkelpop staat, en als documentairemaker met Hi my name is Jonny Polonsky.

Otto-Jan Ham (midden) acteerde in 2016 al eens in een aflevering ‘Vermist’, die zich afspeelde op de set van ‘De ideale wereld’.  ©  SBS

Tolerantie

Een dik half jaar geleden zat Zonder afspraak nog in “een prille fase”, maar nu draaien de camera’s dus. De tragikomische reeks speelt zich af in een Gents kapsalon. De 40-jarige kapper Aziz beslist er om zijn muzikale droom na te jagen, maar krijgt onderweg af te rekenen met zijn licht geschift gezin, een criminele schoonbroer en een bende afpersers.

In ‘Zonder afspraak’ speelt ‘Amigo’s’-acteur Ali Can Ünal de rol van kapper Aziz, die een muziekcarrière wilt starten. ©  Canvas

Volgens de makers wordt het een “kleurrijke comedy, met herkenbare confrontaties”. Naast humor wilt de reeks ook iets betekenen.

“Toen onze scenarist en regisseur Yahya Terryn me voor het eerst vertelde over Zonder afspraak, had hij het gevoel dat een comedyreeks met Turkse Vlamingen meer kon doen voor een tolerante samenleving dan eender welke overheidscampagne”, zegt producent Willem Wallyn. “Dat was reden genoeg om onze energie te steken in deze reeks. We zijn klaar om de wereld te veranderen, of er minstens eens goed mee te lachen.”

Zonder afspraak is in het voorjaar van 2023 te zien op Canvas.

“We willen de wereld veranderen, of er minstens eens goed mee lachen”, zegt ‘Zonder afspraak’-producent Willem Wallyn. ©  Canvas

(dvg)

Aangeboden door onze partners

Lees ook