Schutter Buffalo deelde zijn plannen kort voor de aanslag, maar niemand greep in

 

 ©  AP

De schutter postte een livestream van zijn daden. 

De schutter postte een livestream van zijn daden. ©  via REUTERS

1 / 2

De 18-jarige man die zaterdag tien mensen doodschoot en drie anderen verwondde in een supermarkt in de Amerikaanse stad Buffalo (New York) deelde een half uur voor zijn daad in een chatroom zijn plannen met een klein groepje gelijkgestemden. Geen van hen waarschuwde de politie en de schietpartij verliep grotendeels zoals voorzien, schrijft The New York Times.

Bron: BELGA

De schutter, Payton Gendron, handelde uit racistische overtuigingen. Elf van zijn slachtoffers waren zwart.

LEES OOK. Dit weten we al over dodelijke schietpartij in Buffalo: 18-jarige dader schreef racistisch manifest (+)

Gendron gebruikte de chatroom bij het platform Discord maandenlang als een soort dagboek. Hij schreef er zijn gedachten op en plaatste er foto’s van zichzelf met wapens. Dat hij anderen toegang heeft gegeven tot de ruimte was niet bekend.

The New York Times baseert zich op een woordvoerder van Discord, die zei dat Gendron ongeveer dertig minuten voor de aanval een select gezelschap uitnodigde. Volgens de woordvoerder accepteerden alle genodigden de uitnodiging. Wie zij waren, is niet bekend. Gendron was ook van plan om zijn daad te livestreamen naar het platform. Of hij dat werkelijk heeft gedaan wordt nog onderzocht. Hij postte in ieder geval wel een livestream op het platform Twitch.

LEES OOK. Livestream toonde dat schutter Buffalo ‘sorry’ zei aan blanke klant supermarkt

LEES OOK. Van de man die de schutter wilde stoppen tot “de liefste” oma: dit weten we over de slachtoffers van schietpartij in Buffalo (+)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten