Biden roept oorlogswet in om tekort aan babymelkpoeder aan te pakken

 

 ©  AFP

De Amerikaanse president Joe Biden gaat de ‘Defense Production Act’ aanwenden om het tekort aan babymelkpoeder in de VS aan te pakken. Dat heeft hij woensdag bekendgemaakt. Het gaat om een erg ongebruikelijke maatregel, want die wet was eigenlijk bedoeld om te worden gebruikt in oorlogstijden.

Bron: BELGA

De bijzondere maatregel moet toelaten om de productie van babymelkpoeder op te voeren. Zo zullen de leveranciers van noodzakelijke ingrediënten voortaan voorrang moeten geven aan de fabrikanten van babymelkpoeder.

Om de import te versnellen, zal ook een luchtbrug worden ingesteld. Het ministerie van Defensie “zal zijn contracten met commerciële vrachtluchtvaartmaatschappijen gebruiken om producten van overzeese fabrieken te vervoeren” die voldoen aan de veiligheidsnormen van de VS, meldt het Witte Huis.

De ‘Defense Production Act” laat de Amerikaanse president toe om, in het belang van de nationale veiligheid, in te grijpen in de privésector. De wet werd ook al tijdens de coronacrisis gebruikt om bedrijven te verplichten de productie van medische apparatuur en mondmaskers op te voeren.

Baby’s overleden

Het tekort aan babymelkpoeder is het gevolg van het uitvallen van een fabriek van Abbott in Michigan. Het bedrijf had producten moeten terugroepen nadat vier baby’s ziek waren geworden en twee waren overleden, wellicht als gevolg van een bacteriële besmetting. Voorlopig is de productie in de betrokken fabriek volledig stopgezet.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten