Wall Street kent een van slechtste dagen sinds 2020

 ©  AP

De aandelenbeurzen in New York hebben woensdag zeer zware verliezen geleden. De S&P 500 liet zelfs de groots daling op één dag optekenen sinds juni 2020: - 4,0 procent tot 3923,68 punten.

Bron: BELGA

De Dow-Jonesindex eindigde 3,6 procent lager op 31.490,07 punten. De Nasdaq verloor 4,7 procent tot 11.418,16 punten.

Tegenvallende resultaten bij winkelketen Target voeden de vrees dat de hoge inflatie de winstgevendheid van veel bedrijven onder druk zet. De warenhuisketen verloor zelf een kwart van zijn beurswaarde. Topman Brian Cornell van Target sprak in een toelichting op de kwartaalcijfers van “ongewoon hoge kosten” die vreten aan de winstmarges. Ook had het bedrijf last van toeleveringsproblemen.

Supermarktketen Walmart (min 6,8 procent) verlaagde een dag eerder al zijn winstverwachtingen wegens hogere kosten voor de inkoop, personeel en transport. Ook andere winkelketens verloren woensdag fors. Warenhuisketen Macy’s ging net geen 11 procent onderuit en Bed Bath & Beyond verloor 8,9 procent aan beurswaarde.

Beleggers op de aandelenmarkten verwerkten ook nieuwe opmerkingen van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell over verdere renteverhogingen om de inflatie in te dammen. Nieuwe inflatiecijfers uit het Verenigd Koninkrijk en de eurozone maken ingrijpen van andere centrale banken ook waarschijnlijker.

Hogere rentes zijn nadelig voor de aantrekkelijkheid van aandelen, omdat obligaties aantrekkelijker worden. Dat raakt vooral snelgroeiende techbedrijven, omdat hun toekomstige winsten minder waard worden. Amazon, Microsoft, Google-moeder Alphabet, Apple en Facebook-moeder Meta verloren tot ruim 7 procent.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten