Om aandacht af te leiden van coronacrisis? “Noord-Korea is klaar voor kernproef”

Satellietbeelden zouden erop wijzen dat Noord-Korea zich voorbereidt om een kernproef uit te voeren. 

Satellietbeelden zouden erop wijzen dat Noord-Korea zich voorbereidt om een kernproef uit te voeren. ©  via REUTERS

Noord-Korea heeft de voorbereidingen voor een kernproef afgerond, en wacht op het beste moment om die test uit te voeren. Dat heeft een Zuid-Koreaans parlementslid gezegd, op de vooravond van het bezoek van de Amerikaanse president Joe Biden aan Zuid-Korea.

jvhBron: BELGA

Ondanks de recente golf van Covid-19 in Noord-Korea, “zijn de voorbereidingen voor een kernproef voltooid en zijn ze gewoon op zoek naar een goed moment” om die uit te voeren, meldt parlementslid Ha Tae-keung, naar verluidt op basis van informatie van de Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten.

Satellietbeelden zouden erop wijzen dat Noord-Korea zich voorbereidt om een kernproef uit te voeren. De Verenigde Staten en Zuid-Korea waarschuwen al weken dat die elk moment kan plaatsvinden. De Amerikaanse president Biden zal vrijdag aankomen in Seoel voor een reeks topontmoetingen. Het is zijn eerste reis naar Azië als president.

“Onze inlichtingen wijzen op de reële mogelijkheid van proeven met raketten met nucleaire capaciteit of een kernwapenproef op het moment van de reis van president Biden”, zei de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan woensdag.

Noord-Korea kondigde vorige week zijn eerste coronagevallen aan en meldt nu enkele honderdduizenden gevallen van “koorts” per dag. Verschillende experten denken dat een kernproef kan helpen om het publiek af te leiden van de uitbraak.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten