Sri Lanka virtueel failliet: inflatie koerst naar 40 procent

 

 ©  AFP

De economische crisis in Sri Lanka gaat van kwaad naar erger. Het land kan voor het eerst sinds het in 1948 onafhankelijk werd van Groot-Brittannië een lening niet afbetalen en is dus virtueel failliet. Nandalal Weerasinghe, de gouverneur van de nationale bank van het Aziatische land, liet donderdag verstaan dat Sri Lanka geen betalingen meer kan verrichten tot de schuld is geherstructureerd.

jvhBron: BELGA

Sri Lanka moest normaal 78 miljoen dollar afbetalen tegen 18 april. Er was uitstel voor dertig dagen, maar die termijn is woensdag verstreken en dus is het land nu “in wanbetaling”.

De eilandstaat kreeg het moeilijk als gevolg van de coronacrisis. Toerisme was erg belangrijk voor de economie, maar door corona bleven de toeristen massaal weg. Sri Lanka had geen geld meer om belangrijke goederen zoals brandstof en voeding te importeren. De inflatie zou de volgende maanden stijgen tot 40 procent, waarschuwde de gouverneur donderdag. De crisis veroorzaakte ook al gewelddadige protesten. 

De regering voert gesprekken met het IMF en met haar schuldeisers over een schuldherschikking. Eerder klonk het dat 3 à 4 miljard dollar nodig is om uit de crisis te geraken.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten