Alexander Dean krijgt levenslange celstraf en 10 jaar ter beschikkingstelling voor viervoudige moord en foltering

 © Het Nieuwsblad

Op het assisenproces rond de 29-jarige bodybuilder heeft Alexander Dean een levenslange celstraf en tien jaar ter beschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank gekregen. Hij werd woensdag al schuldig bevonden aan viervoudige moord en foltering. Dean had eerder op de dag nog snikkend zijn spijt aan de nabestaanden betuigd. “Ik wou dat ik iets kon doen. Iets kon rechtzetten. Het spijt me.”

Marc Klifman

Het werd een levenslange opsluiting en tien jaar ter beschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank voor bodybuilder Alexander Dean (29) op het assisenproces in Brugge. “In een tijdspanne van nog geen 24 uur heeft de beschuldigde vier mensen vermoord en ook één iemand gefolterd. De slachtoffers waren volkomen weerloos, ze werden efficiënt en met voorbedachten rade om leven gebracht met één of meerdere messteken”, las voorzitter Willem De Pauw voor uit het gemotiveerde arrest.

“Zowel bij de feiten in Gent als in Moere voerde de beschuldigde met zijn slachtoffers een gesprek, waarbij de slachtoffers smeekten, maar toch koelbloedig werden gedood. Deze misdaden en het beweerd motief, zijnde de betrachting om de relatie te beschermen, wijzen op een drastisch verstoord normbesef. Uit dit alles blijkt de bijzonder grote en acute gevaarlijkheid van de beschuldigde. Het hof en de jury zijn zich bewust dat de moeilijke omstandigheden van zijn jeugd hem hebben getekend. Maar in het licht van alles dient de beveiliging van de samenleving te primeren. Hof en jury hebben zich niet laten leiden door de bevindingen van de psychiaters.”

Aanklager Serge Malefason had donderdagochtend nog levenslange opsluiting gevorderd voor de viervoudige moordenaar. Daarnaast eiste hij ook dat hem vijftien jaar ter beschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank werd opgelegd. De jury en het hof volgden de aanklager dus niet helemaal.

Voorzitter Willem De Pauw sprak Alexander Dean nog toe: “Meneer Dean, de straf die u is opgelegd is levenslang en tien jaar terbeschikkingstelling. Dat betekent niet dat al hetgeen door uw raadsmannen is gepleit in dovemansoren is gevallen. Ze hebben dingen gezegd die mochten gezegd worden, en moesten gezegd worden, maar het hof vindt dat de veiligheid van de samenleving primeert. De straf is lager dan wat het openbaar ministerie had gevorderd. U mag dat interpreteren als een reddingsboei. U gaat in ieder geval een lange gevangenisstraf tegemoet.”

“Bloeddorstige man”

Woensdagavond werd Alexander Dean door de jury al schuldig verklaard voor viervoudige moord en foltering. “U hebt geoordeeld dat Alexander Dean vier mensen heeft vermoord”, zei de aanklager donderdag aan de jury. “U hebt aangegeven dat de dood van Gery en Marie-José geen ‘wrong time, wrong place’ was. U hebt aangegeven dat Jeroen Verstraete een gruwelijke doodsstrijd is tegemoet gegaan en in heel zware omstandigheden is overleden. Samen moeten we nu op zoek naar een passende straf. Vermits het gaat om gruwelijke feiten, is alleen een zware straf op z’n plaats. De verdediging zal zeggen dat ik een bloeddorstig man ben, maar ik denk dat er maar één iemand in de zaal een bloeddorstig man is en dat is de man in de box.”

LEES OOK. Geheim wapen van verdediging Alexander Dean was niet zijn bekende advocaat Johan Platteau, wel diens 24-jarige medewerker

De aanklager kwam meteen ter zake. “Ik hoef niet weg te steken dat ik op het einde minstens levenslang zal vorderen. We zijn hier geconfronteerd met een medeburger die op gruwelijke wijze het leven heeft ontnomen van vier andere medeburgers. Het leed dat is toegebracht aan de burgerlijke partijen, is nooit te herstellen. Jeroen, Maïlys, Gery en Marie-José kunnen nooit worden teruggebracht.”

Aanklager Serge Malefason. 

Aanklager Serge Malefason. ©  Simon Mouton

Volgens aanklager Malefason toonde Alexander Dean geen greintje medeleven. “Hij had minstens twee motieven. De keiharde wraak op Jeroen Verstraete. Een man die hem niets misdaan heeft, maar die acht uur lang psychisch en fysisch gefolterd is. Een man die finaal mocht kijken naar de foto van zijn vader en dan een dolksteek in het hart kreeg. Een tweede motief noem ik het bezitsmotief. ‘Als ik Maïlys niet kan hebben, dan kan niemand haar hebben’. Simpel.”

LEES OOK. Advocaat Kris Vincke haalt keihard uit naar Alexander Dean: “Je bent zoals Hannibal Lecter. Met een grijns naar de doodsangsten van je slachtoffers kijken”

De aanklager zag voor Alexander Dean geen enkele verzachtende omstandigheid. “Als hij levenslang krijgt, moet hij minstens 15 jaar opgesloten blijven”, zei hij. “Op vandaag is Dean 1.758 dagen van z’n vrijheid beroofd. Omgerekend zou hij dus nog 10 jaar moeten zitten. 2,5 jaar per slachtoffer dus. Gelijk welke straf je geeft, hij zal nooit in proportie staan met het leed dat de burgerlijke partijen is aangedaan. Met de schade die Dean heeft aangericht binnen de samenleving.”

Naast een levenslange gevangenisstraf eiste Serge Malefason ook dat Alexander Dean vijftien jaar ter beschikking blijft voor de strafuitvoeringsrechtbank. “Dan kan ik hem onder toezicht houden. Schendt hij zijn voorwaarden bij een eventuele vrijlating, dan stopt men hem onmiddellijk terug binnen. Dit is het maximum binnen mijn wettelijke mogelijkheden.”

Platteau: 30 jaar is gepaste straf

Johan Platteau, de advocaat van Alexander Dean, mocht na de aanklager ook pleiten voor een lagere straf. “De feiten zijn erg. Heel, heel erg. En ik vrees dat niemand naar ons zal willen luisteren. Maar denk goed na wat je doet. Ieder van u. Levenslange opsluiting. Voor altijd. Weg. Nooit meer naar iets kunnen verlangen. Naar niets meer kunnen uitkijken.”

“Weet je dat er in Portugal of Duitsland zelfs geen levenslange opsluiting bestaat? De zwaarste straf die je in Noorwegen kan krijgen, is 21 jaar opsluiting, meneer de advocaat-generaal. En de cijfers zijn beter dan in België. Een verschrikkelijke straf, levenslange opsluiting. Dat is voor altijd weg. De straf, het dichtst bij de dood. Denk daar goed over na. Dat hij zwaar moet gestraft worden, honderd procent akkoord. Er zijn vier mensen dood. Ik heb hun foto’s hier bij mij. Ik heb het verdriet van hun familie gezien, gehoord en gemerkt.”

Platteau vindt 30 jaar opsluiting een gepaste straf voor Alexander Dean. “En als hij dan nog een gevaar blijft, dan ga ik akkoord dat hij 15 jaar ter beschikking van de strafuitvoeringsrechtbank moet blijven.”

Alexander Dean: “Ik wil zeggen dat het me spijt”

Alexander Dean kreeg na het pleidooi van zijn advocaat nog één keer het laatste woord van de voorzitter. Hij ging in tranen rechtstaan en zei snikkend door de micro. “Ik wil zeggen dat het mij spijt. Van alle slachtoffers, ook voor Jeroen. Een man die net zo eenzaam is als ik. Die net zo gebroken was als ik. Het spijt me ook voor Marie-José en Gery, dat ik die twee uit elkaar gehaald heb. En het spijt me van Maïlys. Dat had ik nooit gewild. En Maël, het spijt me dat ik je zus vermoord heb. Het spijt me zo erg. Ik wou dat ik iets kon doen. Iets kon rechtzetten. Het spijt me.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten