KMI roept mensen op om weerfoto’s door te sturen: “Meer informatie over lokale weerfenomenen”

Archiefbeeld 

Archiefbeeld ©  Nijssen Josette

Het meteorologisch instituut KMI roept mensen op om in de KMI-app foto’s te delen van het weer op hun locatie. Het wil zo meer informatie verzamelen over lokale weerfenomenen, zegt het KMI donderdag.

jvhBron: BELGA

Gebruikers van de app van het weerinstituut kunnen al langer waarnemingen ingeven, zoals sneeuw, mist, onweer of hagel. De applicatie kreeg nu een update, waarmee het ook mogelijk wordt een foto toe te voegen. Het KMI is vooral geïnteresseerd in foto’s die informatie geven over het plaatselijke weerbeeld: wolken, mistbanken, onweer, sneeuwtapijt ...

Beelden van regen en overstromingen worden ook gedeeld met de regionale hydrologische diensten. “De verwoestende overstromingen van juli 2021 toonden het belang aan van het verzamelen en beschikbaar stellen van zeer lokale overstromingsinformatie, en met deze toevoeging in de app willen we de gewesten hierin ondersteunen”, aldus het KMI in een persbericht.

“De voorspellers in onze weerkamer zullen dankzij deze foto’s letterlijk nóg beter zicht krijgen op gevaarlijke weersituaties, en dit in reële tijd”, zegt het KMI nog. “De afbeeldingen kunnen bovendien worden gebruikt als toetssteen voor onze bestaande algoritmen en processen, bijvoorbeeld voor de op radar gebaseerde schatting van de grootte van hagelstenen.”

Bij de eerste foto die een gebruiker wil opladen, zal om identificatie worden gevraagd.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten