Gentse studenten melden steeds meer problemen met kotbazen

 

 ©  Alexander Meeus

Bron: BELGA

Gentse studenten hebben dit academiejaar al 138 problemen met kotbazen gemeld bij de vzw Op Krot, die adviezen geeft aan gedupeerde jongeren. Daarover bericht de VRT en de organisatie bevestigt de cijfers. De voorbije weken kwamen meerdere klachten per week binnen. Vaak omdat kotbazen stijgende energierekeningen op hun huurders proberen te verhalen.

Dit academiejaar heeft Op Krot al 138 adviezen gegeven aan studenten die in de clinch liggen met hun kotbaas. Dat is evenveel als recordjaar 2019-2020 en traditioneel zorgt het einde van het studentenjaar nog voor een golf aan nieuwe klachten. Vaak willen kotbazen een waarborg niet terugbetalen, of maar gedeeltelijk.

Schimmel en muizen 

Maar studenten klagen ook regelmatig over beloofde herstellingen die niet worden uitgevoerd. Gentse koten kampen soms met schimmel en muizen. En zeker verouderde studentenkamers zijn niet altijd goed geïsoleerd.

Op Krot ziet een significant aantal klachten rond energieproblemen. Verhuurders willen bijvoorbeeld een forfait in het midden van het huurcontract verhogen. Of ze komen ongevraagd binnen om de centrale verwarming op een lagere temperatuur in te stellen.

Gent kampt al jaren met een nijpend tekort aan studentenkoten, waardoor private verhuurders met veel klachten wegkomen. Er kwamen de voorbije 20 jaar maar liefst 34.000 studenten bij in de studentenstad, terwijl er in die periode slechts 3.800 erkende studentenkoten bijkwamen.

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent