Trams betrokken bij 336 ongevallen in Gent: chauffeurs krijgen opfrissingscursus

 

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

GENT -

Vorig jaar zijn in Gent 336 ongevallen gebeurd met de trams van De Lijn. Het valt op dat de cijfers in Antwerpen dalen, terwijl in Gent én aan de kust sprake is van een stijging.

bstBron: BELGA

Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) op een schriftelijke vraag van volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA).

In Antwerpen was er een daling van 625 ongevallen in 2020 naar 602 vorig jaar. In Gent steeg het aantal ongevallen van 275 naar 336 en aan de kust was er zelfs een stevige stijging van 101 naar 145 ongevallen. Zowel in Antwerpen als aan de kust viel één dodelijk slachtoffer bij tramongevallen. 

In 2021 zijn in Vlaanderen 1.083 ongevallen met trams van De Lijn geregistreerd. Dat ligt wel nog altijd een stuk lager dan de 1.484 incidenten in pre-coronajaar 2019. De trams van De Lijn waren in 2021 samen goed voor ruim 1,4 miljoen en bijna 17,4 miljoen gereden kilometer. De Vlaamse vervoersmaatschappij vervoerde daarbij in totaal ruim 55 miljoen reizigers. 

Evenwicht

De oorzaken van de tramongevallen blijken zeer divers. In ongeveer de helft van de gevallen gaat het om een aanrijding met andere voertuigen. Maar in 145 gevallen is er ook sprake van een val of evenwichtsverlies en er waren vorig jaar ook 31 ongevallen waarbij een fietser betrokken was en 22 incidenten met voetgangers.

Om het aantal tramongevallen zo veel mogelijk te beperken, neemt De Lijn een aantal nieuwe initiatieven. Zo krijgen tramchauffeurs een opfrissingscursus aangeboden. “De vervoersmaatschappij hoopt in Gent eind 2022 alle chauffeurs een eerste opfrissing te hebben aangeboden”, zegt N-VA-parlementslid Maertens.  

Daarnaast is onlangs de aankoop van tramsimulatoren gegund. Vanaf eind 2023 zal De Lijn die kunnen inzetten bij de opleiding van tramchauffeurs. “Zo worden die nog beter getraind op alle mogelijke situaties”, klinkt het.

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent