Russische soldaat (21) die oorlogsmisdaad beging, toont berouw in rechtszaal: “Ik vraag vergiffenis voor alles wat ik gedaan heb”

 © Reuters

Vadim Sjisjimarin (21), de eerste Russische soldaat die terechtstaat voor oorlogsmisdaden in Oekraïne, heeft om vergiffenis gevraagd aan de weduwe van de gedode Oekraïense burger in kwestie. De jonge soldaat riskeert een levenslange celstraf voor de oorlogsmisdaad die hij beging.

Bron: Reuters

“Ik erken mijn schuld ... ik vraag u mij te vergeven,” zei hij donderdag tegen Kateryna Shalipova, de weduwe van de 62-jarige man die de Russische soldaat op 28 februari in het noordoosten van Oekraïne doodschoot. De weduwe vertelde in de rechtbank dat ze in de verte schoten had gehoord en dat ze naar haar man had geroepen. “Ik rende naar mijn man, hij was al dood. In het hoofd geschoten. Ik schreeuwde, ik schreeuwde zo hard.” De vrouw zei dat haar man ongewapend was en in burgerkleding rondliep.

Sjisjimarin wordt ervan beschuldigd met een geweer vanuit een auto verscheidene schoten te hebben afgevuurd op het hoofd van een burger, nadat hij daartoe bevel had gekregen. Gevraagd of hij verplicht was een bevel op te volgen dat neerkwam op een oorlogsmisdaad, zei de jonge man “nee”. “Ik vuurde drie of vier kogels,” vertelde hij de rechtbank. ‘Ik kom uit Irkoetsk Oblast (in Siberië, red). Ik heb twee broers en twee zussen ... Ik ben de oudste,” zei hij. De Rus riskeert een levenslange celstraf.

LIVE. Oorlog in Oekraïne: volg hier alle nieuws over de Russische invasie

De weduwe vertelde de rechtbank dat ze er geen bezwaar tegen zou hebben als de Rus zou worden vrijgelaten als onderdeel van een gevangenenruil om “onze jongens” uit de havenstad Marioepol te krijgen, een verwijzing naar honderden Oekraïense soldaten die zichzelf hebben overgegeven aan Rusland.

De weduwe Kateryna Shalipova (rechts).  

De weduwe Kateryna Shalipova (rechts).  ©  AFP

(pjv, sgg)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten