NAVO-baas heeft vertrouwen in toetreding Finland en Zweden

 ©  via REUTERS

Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, is ervan overtuigd dat Zweden en Finland snel tot de alliantie zullen kunnen toetreden, ondanks de Turkse tegenkanting. “Ik heb er vertrouwen in dat we tot een snelle beslissing zullen komen om Finland en Zweden te verwelkomen in de NAVO-familie”, zei hij op een persconferentie samen met de Deense premier Mette Frederiksen in Kopenhagen.

Bron: BELGA

Hij beklemtoonde nog eens dat rekening moet worden gehouden met de veiligheidsbelangen en de bedenkingen van alle NAVO-lidstaten. Volgens hem heeft de NAVO een lange geschiedenis om ondanks verschillende standpunten toch tot gezamenlijke oplossingen te komen.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan blijft voorlopig bij zijn tegenkanting tegen de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO. “We hebben de verantwoordelijken in de NAVO gezegd, dat we ‘neen’ zullen zeggen tegen een toetreding van Finland en Zweden. Dat zal ons standpunt blijven”, zei hij donderdag aan de staatszender TRT.

Maar ook in het geval dat Turkije de toetreding van Zweden blokkeert, komt er geen afzonderlijke procedure voor Finland. “Zweden en Finland zijn samen kandidaat. We behandelen dat als een gezamenlijke procedure”, klonk het. Volgens Frederiksen hebben alle 30 NAVO-landen, ook Turkije, er belang bij dat de alliantie wordt versterkt.

Steun vanuit VS

De Zweedse premier Magdalena Andersson en de Finse president Sauli Niinistö zijn momenteel in de Verenigde Staten. Zij hebben daar president Joe Biden ontmoet. Biden sprak toen opnieuw zijn steun voor Zweden en Finland uit. “Vandaag ben ik trots om de sterke steun van de VS aan te bieden voor de kandidaturen van twee grote democratieën en twee nauwe, erg capabele partners, om zich bij de sterkste, meest machtige defensieve alliantie in de geschiedenis van de wereld te voegen”, aldus de president.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten