De knoop is doorgehakt, de familie Planckaert verkoopt hun chambre d’hôtes in de Ardennen: “We konden de gasten niet meer geven wat ze verdienden”

Na enkele maanden nadenken hebben de Planckaerts besloten hun chambre d’hôtes te verkopen. ©  Inge Kinnet

Wat moet er gebeuren met de chambre d’hôtes in de Ardennen? Het is een vraag die de familie Planckaert al een tijdlang met zich meesleurt, nu ze meer tijd doorbrengen in Frankrijk om hun kasteel te verbouwen. Woensdagavond maakte Francesco Planckaert bekend dat de knoop was doorgehakt. De allereerste B&B die het gezin uit de grond stampte, wordt verkocht.

Wout Desmytere

Het zat eraan te komen. In het vorige seizoen van Château Planckaert was meermaals te zien hoe de familie aan tafel ging zitten om de toekomst, en specifieker die van hun chambre d’hôtes en chalets in het Luxemburgse Lesterny, te bespreken. De meerderheid leek gewonnen voor een toekomst in Frankrijk, al gaven oudste zoon Francesco en zijn echtgenote Magali duidelijk aan dat ze de banden met België niet helemaal wilden doorknippen.

Nu is er een compromis bereikt. De chambre d’hôtes wordt verkocht, maar de chalets blijven bestaan. “Er was al langer duidelijk dat we een knoop moesten doorhakken”, verduidelijkt pater familias Eddy Planckaert (63). “We kunnen onze zaken in de Ardennen niet combineren met de verbouwingen van het kasteel. Nu we zo vaak in Frankrijk zijn, zijn we veel minder aanwezig in de chambre d’hôtes. En daar zijn we zelf niet tevreden mee, omdat het niet eerlijk is tegenover onze gasten. Zij hopen immers ook een babbeltje te kunnen doen met ons.”

Glampingtenten in Frankrijk

Planckaert vindt dat hij en de rest van de familie de gasten niet meer dezelfde zorg en aandacht kunnen geven als vroeger, toen ze alles zelf deden. “Dus wordt het tijd om onze grenzen te verleggen en al onze aandacht aan het Franse verhaal te geven. De verkoop zal niet zo lang op zich laten wachten. Als ik het goed heb, verwachten we de komende vier weken nog gasten. Maar veel langer zullen we niet meer doordraaien. Het gebouw staat nu nog niet te koop, maar volgende week komt er iemand voor een schatting.”

En daarna? Een gastenverblijf in Frankrijk, in een onafgewerkt château? “Nog niet, dat is te snel. Maar feit is dat we dat nu al erg veel bezoek krijgen van toeristen uit België. Dan lijkt het me gek om nog langer te wachten om het terrein officieel open te stellen voor gasten. Het ligt midden in het groen, er is een vijver en je bent er op je gemak. Deze zomer willen we onze eerste glampingtenten opstellen, om te zien wat het geeft.”

“Het wordt een nieuwe uitdaging”, vervolgt hij. “We zullen daar een andere aanpak hanteren dan in de Ardennen. We gaan daar nog een beetje in moeten zoeken, maar we willen het wel iets spectaculairder maken. Het is een groot terrein, hé. Ik denk aan grote kampvuren, toffe activiteiten en varken aan het spit. Bruegel in Frankrijk.”

Niet weg uit België

Al wil Planckaert niet gezegd hebben dat de familie permanent naar Frankrijk verhuist. “We hebben nog te veel belangen in België. Ons bouwbedrijf, bijvoorbeeld, dat we niet opgeven. Ook de chalets in de Ardennen blijven bestaan. Francesco, die daar vlakbij woont, zal zich die blijven uitbaten. Ook het leven van de andere kinderen speelt zich nog voor een groot stuk hier af. En ze hebben hier ook televisieprogramma’s lopen.”

De beslissing heeft niets te maken met mémé Clara, de moeder van Planckaerts echtgenote Christa, met wie het momenteel niet zo goed gaat. “Dat komt er nog eens bovenop. Het zijn lastige dagen momenteel, maar we moeten voort.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook