De Croo verdedigt repatriëring kinderen uit kampen in Syrië

 ©  BELGA

Premier Alexander De Croo verdedigt de repatriëring van IS-moeders en hun kinderen uit de kampen in Syrië. “Het gaat over kinderen jonger dan 12 jaar”, verklaarde hij donderdag in de Kamer. “Ze zijn het slachtoffer van fatale beslissingen van hun ouders.” Hij kreeg de steun van Ecolo-Groen. Oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang zijn vierkant tegen.

Bron: BELGA

Eerder deze week raakte bekend dat ons land een nieuwe consulaire missie heeft georganiseerd om na te gaan of er nog Belgische kinderen in de Syrische kampen verblijven. Vorig jaar repatrieerde ons land zes moeders en tien kinderen uit Syrië. Hoewel er nog geen beslissing is gevallen, bestaat er dus een kans dat die repatriëring een vervolgstuk krijgt.

Koen Metsu (N-VA) en Barbara Pas (Vlaams Belang) herhaalden tijdens het wekelijkse vragenuurtje hun verzet. De moeders zijn voor hen terroristen, dan wel gangsters, en mogen niet worden gerepatrieerd, stelden ze. Beide Kamerleden hekelden ook dat van de zes vrouwen die vorige keer werden teruggebracht, er nog maar twee in de gevangenis zitten, en wezen op de kostprijs van de vorige operatie.

Steun kwam er wel van Eva Platteau (Groen). “Het belang van het kind moet primeren”, zei ze. Daarbij mag het veiligheidsaspect niet uit het oog worden verloren. “De betrokkenheid van de moeders bij de misdaden van het kalifaat moet worden onderzocht en ze moeten een gepaste straf krijgen. Maar kinderen mogen nooit gestraft worden voor de misdaden van hun ouders. Dat zouden Vlaamsnationalisten ook moeten weten.”

De premier herhaalde dat de vorige poging om alleen de kinderen terug te halen, op een njet stuitte van de Koerden, die de kampen beheren. “Wat dan? Pech voor u? Shit happens?”, aldus de eerste minister. “Of gaan we ons erboven stellen?” Bovendien was het OCAD volgens de premier heel duidelijk. In het perspectief van de nationale veiligheid is het beter de kinderen georganiseerd terug te halen en de moeders systematisch op te volgen.

Hij onderstreepte ook  dat Justitie in eer en geweten keuzes maakt. “Ik ben fier dat we leven in een rechtsstaat”, aldus de premier, “en niet in een half volkstribunaal.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten