In de ‘Woestijn van Vlaanderen’ voelen ze de schaarste het hardst

themabeeld 

themabeeld 

Door de natte zomer van vorig jaar waren de grondwaterstanden dit voorjaar goed aangevuld. Maar twee droge maanden maken dat we er nu slechter voorstaan dan in de lente van 2018. In 2019, 2020 en 2021 was de grondwatervoorraad ook laag tot zeer laag voor de tijd van het jaar, maar dat kwam telkens na een droge zomer.

De plaats die het eerste in de problemen komt, door waterexperten ook de ‘Woestijn van Vlaanderen’ genoemd is de Westhoek. “In deze regio is er weinig oppervlaktewater. De IJzer brengt nu al bijna geen water meer binnen vanuit Noord-Frankrijk”, zegt professor waterbouwkunde Patrick Willems (KU Leuven). In het zuiden van West-Vlaanderen is ook weinig grondwater beschikbaar. Het diepe grondwater staat er al tientallen jaar onder druk, onder meer omdat veel water wordt verbruikt door de agro-voedingsindustrie en de landbouw. Op veel plaatsen is het diepe grondwater zich aan het herstellen, zegt hydroloog Marijke Huysmans (VUB). “Veel winningen zijn 20 à 30 jaar geleden stopgezet, maar op sommige plaatsen is de voorraad nog steeds niet hersteld.”

In het oosten van Vlaanderen is er meer grondwater beschikbaar, maar daar heb je veel ecologisch kwetsbare waterlopen die snel naar te lage waterpeilen gaan. “Dat zie je nu al op de kaart met captatieverboden”, zegt Willems. “Bij het Albertkanaal en met uitbreiding de haven van Antwerpen liggen de grootste economische risico’s. Een watertekort in die regio zou het land economisch platleggen.” (agg)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten