Leerlingen eisen met Help ik stik-actie schone lucht

© rr

Antwerpen, Borgerhout, Deurne -

Leerlingen van vier Antwerpse scholen begonnen de dag met een Help ik stik-actie voor schone lucht. Zij maken zich zorgen over de luchtverontreiniging aan hun school. Tijdens de actie aan de school De Kleine Wereld aan de Brederodestraat in Antwerpen werd meer dan 60 μg/m³ fijn stof gemeten, terwijl tot 40 μg/m³ als aanvaardbaar wordt beschouwd.

Sacha Van Wiele

De kinderen van ‘t Speelscholeke in Deurne startten vrijdag hun schooldag met de dans ‘Live on Air’, een choreografie uit 2018 van Wim Vandekeybus, Leerlingen met mondmaskers van De Kleine Wereld aan de Brederodestraat in Antwerpen maakten een minuut lang lawaai met hun fietsbel. Ook bij De Zevensprong en De Kleine Muze in Borgerhout verzamelden de kinderen op straat om veilige fietspaden, schone lucht en meer groen te eisen.

De lucht is de laatste jaren beetje bij beetje aan het verbeteren. Het steeds schonere wagenpark, het hogere fietsgebruik en de lage-emissiezone spelen een positieve rol. Alleen is het volgens de organisatoren van deze Help ik stik-actie nog onvoldoende. Het meetresultaat voor fijn stof aan De Kleine Wereld is volgens medeorganisator Filter Café Filtré zorgbarend.

“Uit data van de Vlaamse Milieumaatschappij blijkt dat nergens in Antwerpen de nieuwe gezondheidsnorm wordt gehaald”, zegt Marlies Lenaerts van medeorganisator Recht op Lucht. “Dat kinderen, ouders en leerkrachten van vier Antwerpse scholen vrijdagochtend nog eens een Filter-Café-Filtré-actie doen is enorm belangrijk, want kinderen zijn bij de kwetsbaarste bewoners van de stad.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten