Russische zanger aangehouden voor kritiek op Poetin tijdens concert: “Onze eigen Julius Caesar”

© Twitter

De Russische zanger Joeri Sjevtsjoek, bekend van de in Rusland populaire band DDT, is woensdag aangehouden, nadat hij tijdens één van zijn concerten kritiek had geuit op de Russische president Vladimir Poetin en de oorlog in Oekraïne.

jvhBron: Radio Free Europe, BFMTV, Belga

Tijdens een concert in de Russische stad Oefa zei de frontman: “Mensen sterven door de napoleontische acties van onze eigen Julius Caesar.” Hiermee doelde hij duidelijk op Poetin. Sjevtsjoek kon op luid applaus van het publiek rekenen. In het verleden pakte de zanger Poetin al een paar keer aan.

Op Instagram beschreef producer Radmir Oesajev het verloop van de avond. Zo zouden “ordediensten” Sjevtsjoek na het concert backstage hebben benaderd. De zanger werd een uur lang ondervraagd om zijn opvattingen over de oorlog op te helderen. Volgens Oesajev was de politie eerst van plan om Sjevtsjoek vast te houden, maar bedacht ze zich toch. De politie liet de zanger wel weten dat hij wordt aangeklaagd voor een niet nader gespecificeerd misdrijf. Sjevtsjoek moet nu voor het gerecht verschijnen, en riskeert een gevangenisstraf.

Vorige maand nog annuleerden de autoriteiten van de Siberische stad Tjoemen een concert van DDT, omdat de band had geweigerd om te spelen op een podium versierd met een gigantische ‘Z’, het symbool van steun voor de Russische oorlog in Oekraïne.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten