Ouders vermiste Natacha slaken noodkreet: “Dat we niet weten wat er met haar gebeurd is, maakt het ondraaglijk”

 

Zolang haar lichaam niet gevonden is, leeft hun dochter nog. Die gedachte houdt de ouders van Natacha de Crombrugghe (28) overeind. Nu zondag organiseren haar vrienden een ‘Mars van de hoop’ in Brussel én in Peru, waar ze op 24 januari voor het laatst gezien werd. Haar ouders zijn daar nog altijd om druk te zetten op het onderzoek. “De lokale bevolking weigert over haar verdwijning te praten. Dat wekt argwaan.”

Annelies Baeten

Vier maanden al, ofwel 118 dagen. En elke dag onzekerheid die erbij komt is er een te veel voor de ouders van Natacha. “Het is ondraaglijk dat we niet weten wat er met onze dochter gebeurd is”, getuigen papa Eric en mama Sabine vanuit Peru. Ze verblijven er al meer dan een maand, en terugkeren is voor hen geen optie. “We willen dicht bij onze dochter zijn. Het is voor ons onmogelijk om de draad van het ‘gewone’ leven weer op te pikken.”

Hun 28-jarige dochter besloot eind vorig jaar haar job bij een verzekeraar op te zeggen en er zes maanden op uit te trekken. Ze had nood aan een pauze en plande een rondreis in Latijns-Amerika. 2022 zou letterlijk nieuwe horizonten brengen. Aanvankelijk reisde ze in groep, maar toen Natacha in het zuidelijk gelegen Cabanaconde in Peru aankwam besloot ze om alleen door de Colcavallei te trekken. Sinds 24 januari ontbreekt elk spoor.

Natacha is al vier maanden vermist. 

Natacha is al vier maanden vermist. ©  N. DE CROMBRUGGHE via REUTERS

“Niet ongerust zijn”

Voor haar ouders staat de wereld stil sinds die bewuste 24 januari. “Enkele dagen voordien videobelden we nog met haar voor haar verjaardag. Ze liet ons toen weten dat we niet ongerust moesten zijn als ze een paar dagen niets van zich zou laten horen.”

Die paar dagen werden weken en die weken werden maanden. Eric en Sabine reisden naar Peru en volgen de zoekacties op de voet. Reddingswerkers en vrijwilligers kamden ondertussen de hele Colcavallei uit. Ook Belgische speurders werkten mee. Drones en een speurhond werden ingezet om ook minder bereikbare plekken te kunnen doorzoeken. Zonder resultaat. De speurtocht is stopgezet. Volgens politiebronnen is de piste van een ontvoering of crimineel feit weinig waarschijnlijk. Men vermoedt veeleer dat het meisje het slachtoffer werd van de onvoorspelbare natuur. De regio wordt geregeld geteisterd door aardverschuivingen.

LEES OOK. Ouders van Natacha zoeken in Peru naar verdwenen dochter: “Ze leeft misschien nog ergens, opgesloten”

Er werd zelfs een speurhond ingezet tijdens de zoektocht. 

Er werd zelfs een speurhond ingezet tijdens de zoektocht. ©  AFP

Tongen losser krijgen

Voor de ouders is die piste moeilijk te aanvaarden. “Niemand hier gelooft dat Natacha in de Colcavallei is. Die werd volledig doorzocht. Er moet iets anders gebeurd zijn.” Eric en Sabine geloven dat hun dochter in handen viel van iemand met minder goede bedoelingen. Ze loofden een geldprijs van 14.000 euro uit voor de gouden tip. “De lokale bevolking weigert over de verdwijning te praten. Dat wekt argwaan. Het doet ons vermoeden dat er meer aan de hand is. We willen de tongen hier losser krijgen.”

LEES OOK: Ouders van Natacha zoeken in Peru naar verdwenen dochter: “De mensen weten iets, maar hebben schrik om te spreken”

Natachas ouders vrezen dat het onderzoek helemaal wordt stilgelegd als ze Peru zouden verlaten. “Dat kunnen we niet laten gebeuren. De politie moet blijven zoeken. We zien de ‘Mars van de hoop’ als een symbolisch moment om Natacha niet te vergeten, ook hier in Peru. Zolang haar lichaam niet gevonden wordt, is er hoop dat ze leeft. Die gedachte helpt ons door de dagen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten