Minister Gilkinet wil ernstige snelheidsovertreding veel zwaarder beboeten, VIAS wil nog verder gaan

Georges Gilkiniet, minister van Mobiliteit. 

Georges Gilkiniet, minister van Mobiliteit. ©  BELGA

Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet wil dat de straffen voor snelheidsovertredingen meer in verhouding staan tot de ernst van de overtredingen en het risico voor andere weggebruikers, zeker de meest kwetsbare.

Bron: BELGA

De ongevallenstatistieken zijn niet goed. De cijfers zitten opnieuw op het niveau van voor de coronapandemie. Verschillende ministers komen daarom deze week met initiatieven.

Federaal minister Gilkinet pleit voor de invoering van veel hogere boetes voor zeer ernstige snelheidsovertredingen. Dat zegt hij in de kranten van Sudpresse en aan Belga. Vandaag is de hoogte van de boetes lineair: 56 euro voor de eerste 10 km/u boven de snelheidslimiet en vervolgens 6 euro buiten de bebouwde kom of 11 euro in de bebouwde kom per extra km/u.

Dat weerspiegelt niet het risico dat wordt gecreëerd, zegt Gilkinet. Bij meer dan 21 km/u boven de snelheidslimiet wil hij veel hogere boetes. Hij heeft het voorstel voorgelegd aan de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken.

“Een goed idee”, zegt de woordvoerder van Vias, Benoit Godart. “Het is nodig om de mazen van het net strakker te maken, terwijl te veel gevaarlijke bestuurders zich geen zorgen maken over justitie.”

“Negen weggebruikers op de tien zullen door deze maatregel niet getroffen worden. Het gaat om de ongeveer 11 procent die echt overdrijven”, zegt de Vias-woordvoerder. “Studies hebben aangetoond dat 140 km per uur rijden op de autosnelweg waar 120 is toegelaten, het risico op een dodelijk ongeval verdubbelt. Bij een snelheid van 160 km per uur, is het risico zelfs verdrievoudigd.”

Vias wil zelf nog verder gaan. “Nu kan iemand die het zich kan permitteren, elke dag zijn boete betalen zonder voor de rechter te verschijnen. Hetzelfde met alcohol: men kan alle dagen de limiet overschrijden en zijn boete betalen, zonder zich te moeten verantwoorden.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten