120.000 deelnemers voor Belgian Pride in Brussel na twee jaar onderbreking: “Diversiteit is rijkdom”

 ©  AP

Meer dan 120.000 mensen hebben zaterdag in Brussel deelgenomen aan de Belgian Pride, na twee jaar onderbreking.

Bron: BELGA

De artiest Mustii opende de concerten. Voor het podium op het Albertinaplein waren enkele Oekraïense vlaggen te zien tussen de vele regenboogvlaggen, de vlaggen van de lesbiennes (rood, oranje, wit, lichtroze en donkerroze) en de vlaggen van transpersonen (blauw, roze en wit).

In de verschillende wijken van de stad duren de festiviteiten nog tot in de vroege uurtjes, van de Pride Village aan de Kunstberg tot de streetparty’s en de Rainbow Village. “Brussel is bijzonder blij dat de Belgian Pride terug is van weggeweest” na een pauze van twee jaar, zegt visit.brussels over de 25ste editie.  

Open

De deelnemers houden deze optocht voor hun rechten, en om de diversiteit te vieren in de straten van de hoofdstad. Het thema ‘Open’ roept op tot meer inclusiviteit, respect en gelijkheid voor lgbti-mensen (lesbian, gay, bisexual, trans­gen­der, intersex).

“Na twee jaar van gezondheidscrisis lag het thema ‘Open’ voor de hand, maar ‘Open’ betekent ook durven spreken en luisteren, want in 2022 zou er geen taboe meer mogen bestaan rond seksualiteit of genderidentiteit”, zei Laurent Mallet, voorzitter van de vzw Pride. “Een ‘Gezondheidsdorp’ groepeert overigens verenigingen die rond dit thema werken om gemakkelijk te kunnen praten over seksualiteit, drugsgebruik, ...” .

De federale staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Sammy Madhi (CD&V), was aanwezig aan de zijde van heel wat PS-verkozenen, onder wie de Brusselse staatssecretaris voor Gelijkheid van Kansen, Nawal Ben Hamou. “Het is een moment om elkaar weer te zien na twee jaar van pandemie en het is een boodschap van openheid, tolerantie en samenleven: diversiteit is een rijkdom en moet gecultiveerd worden”, zei de Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS).

Strijden tegen homofobie

De federale minister van Maatschappelijke Integratie, Karine Lalieux (PS), vindt “het belangrijk te blijven strijden tegen de homofobie die nog in onze wijken bestaat. Ook al behoort België tot de beste leerlingen van de klas op het vlak van rechten, toch wil dat niet zeggen dat de rechten volledig toegepast worden in de arbeidswereld en elders”.

Ook federaal vicepremier Petra De Sutter (Groen) is volgens haar woordvoerder aanwezig op de eerste Pride sinds het begin van de coronapandemie. “Zichtbaarheid” is voor de vicepremier belangrijk, maar daar mag het niet stoppen, zo zegt ze in een mededeling. De Sutter verwijst daarbij naar het lgbtiq+-plan van de federale regering dat eerder deze week werd voorgesteld.

 ©  BELGA

 ©  BELGA

 ©  AP

 ©  REUTERS

 ©  REUTERS

 ©  AP

 ©  AP

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten