Triatlon Ironman Lanzarote

Kenneth Vandendriessche wint Ironman van Lanzarote: “Stoutste droom is uitgekomen”

Kenneth Vandendriessche maakte het verschil in de afsluitende marathon. © LAVOZDELANZAROTE

Kenneth Vandendriessche schreef zaterdag op meesterlijke manier de loodzware Ironman van Lanzarote op zijn naam. “Mijn stoutste droom is uitgekomen”, aldus de 30-jarige Izegemnaar. “Als ik ooit een Ironman zou winnen, dan mocht het absoluut deze zijn.”

Het was medefavoriet Mathias Petersen die op het Canarische eiland als eerste uit het water kwam. Vandendriessche, die als 21ste doorkwam, telde daar samen met Bart Aernouts een achterstand van meer dan zes minuten op de Deen. “Er was wel wat stroming, maar veel hinder had ik er niet van. Ik wist hoe dan ook dat ik daar niet te veel energie mocht in verspelen. Toen ik vaststelde dat ik in een grote groep met een aantal sterke fietsers zat, besefte ik dat ik goed zat.”

Eens op de fiets zette de ITZU-atleet een niets ontziende remonte in, die hem na honderd kilometer al naar de derde plaats bracht. “Af en toe moest ik toch de gashendel opendraaien, maar eens in de bergzone voelde ik me echt in mijn element en kon ik zo van de rest wegrijden.”

Bij de start van de marathon moest er nog een kloof van vijf minuten overbrugd worden. “Langs de weg hield men mij goed op de hoogte van de achterstand. Ik probeerde ook tijd te winnen door nooit stil te staan bij de bevoorradingsposten. Maar het liep goed en ik kon tot aan de eindstreep hetzelfde tempo onderhouden.”

Op tien kilometer van het einde nam hij de leiding over, om te zegevieren in een tijd van 8u39’56”. Voor de afsluitende marathon had hij 2u40’37” nodig, meteen een nieuw en stevig parcoursrecord.

Geplaatst voor Hawaï

Voor Vandendriessche, die pas aan zijn tweede volledige Ironman toe was, kan het seizoen nu al niet meer stuk. Eerder dit jaar werd hij in Alsdorf Europees kampioen Powerman en een paar weken later werd het in het Deense Viborg brons op het WK in deze discipline. Maar er wacht nog een heel belangrijke afspraak. “Ik ben nu geplaatst voor het WK Ironman in Hawaï in oktober. Daar zal nu de focus op liggen, maar misschien neem ik ook nog de Powerman in Zofingen mee op in mijn programma. Eerst eventjes alles laten bezinken.” (wgo)

Aangeboden door onze partners